Menu Zavřít

Šéf francouzské armády rezignoval. Nelíbily se mu Macronovy škrty

19. 7. 2017
Autor: čtk

Náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers rezignoval. Z funkce odchází poté, co se nedávno dostal do veřejného sporu s novým prezidentem Emmanuelem Macronem ohledně rozpočtových škrtů. Ve funkci jej nahradí generál Francois Lecointre.

Podle prohlášení, které odcházející generál poskytl médiím, už za stávajících podmínek neumí zajistit takovou podobu ozbrojených sil, které jsou „potřeba k zajištění obrany Francie a Francouzů dnes i zítra“ a k naplnění ambicí země. Prezident Macron podle něj rezignaci přijal. De Villiers byl ve funkci tři a půl roku.

List Le Monde upozornil, že de Villiersovo oznámení přišlo jen krátce před pravidelným každotýdenním jednáním vládní bezpečností rady.

Vládní mluvčí Christophe Castader po poledni podle agentury AP řekl , že Macron se do funkce po de Villiersovi rozhodl jmenovat někdejšího velitele mise EU v Mali Francoise Lecointrea.

De Villiers také v prohlášení uvedl, že za základ svého vztahu k politikům a vedení země vždy pokládal loajalitu. „Cítil jsem, že je mou povinností je o svých výhradách informovat, neveřejně, ale zcela transparentně a pravdivě,“ podotkl.


MMF chválí Macronovy reformy. Čtěte více

 Vítěz francouzských prezidentských voleb Emmanuel Macron


Končící šéf štábu své výhrady sdělil za zavřenými dveřmi příslušnému výboru francouzského parlamentu, jeho postoje a názory se ale dostaly do médií; nepřímo hlavu státu ale kritizoval také na sociální síti. Macron reagoval ostře a veřejně s tím, že „špinavé prádlo není třeba prát na veřejnosti“.

Francie v letošním roce snížila své výdaje na obranu, aby zajistila, že země splní rozpočtová pravidla EU. Macron minulý týden oznámil, že od roku 2018 se má vojenský rozpočet začít zvyšovat tak, aby se v souladu s dohodou zemí NATO dostal k roku 2025 na dvě procenta hrubého domácího produktu.

BRAND24

Zatímco letos dostala armáda z rozpočtu 32,7 miliardy eur, v roce 2018 to bude 34,2 miliardy eur (přes 890 miliard korun). Z této částky bude podle Macrona 650 milionů vynaloženo na zahraniční operace.

Dále čtěte:

Macromotýl Emmanuel: Prosadí francouzský prezident své reformy?

Macron chce zdražit emise CO2. Cenu elektřiny by to v Německu i Česku vyhnalo o 40 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).