Menu Zavřít

Šéf americké diplomacie se nezúčastní schůzky NATO, pojede do Ruska

21. 3. 2017
Autor: čtk

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se nezúčastní schůzky šéfů diplomacií členských zemí Severoatlantické aliance v Bruselu plánované na počátek dubna. S odvoláním na zdroje z administrativy prezidenta Donalda Trumpa o tom dnes informovaly agentury Reuters a AP. Místo toho se Tillerson údajně zúčastní jednání s čínským prezidentem a pak zamíří do Moskvy. Kreml zatím schůzku s americkým ministrem nepotvrdil.

Tillerson se už tuto středu setká se svými kolegy z členských zemí NATO ve Washingtonu na konferenci věnované tématu boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Podle zdroje agentury AP tak nevidí potřebu, aby se s nimi setkával znovu na počátku dubna v belgické metropoli. Místo Tillersona by měl Spojené státy zastupovat jeho náměstek Tom Shannon.

Místo zasedání v Bruselu se Tillerson podle agentury Reuters zúčastní setkání prezidenta Donalda Trumpa s čínským prezidentem Si Ťin-pchingen, které je plánováno na 6. a 7. dubna. Pak americký ministr zahraničí zamíří do Moskvy. Podle zdroje agentury Reuters by mohl do Ruska zavítat 12. dubna.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov nicméně agentuře Interfax sdělil, že o Tillersonových plánech nic neví. „Nevím o cestě ministra zahraničí Spojených států do Moskvy,“ řekl Rjabkov.

BRAND24

To, že by Tillerson mohl dát přednost návštěvě Ruska před setkáním se spojenci z NATO, mohou někteří členové vojenské aliance podle agentury Reuters vnímat tak, že USA pod Trumpovým vedením budou naslouchat spíše obavám Ruska než svých spojenců.

Čtěte dále:

Sporné body stranou. Tillerson v Číně dojednával zlepšení vztahů

Došla nám s KLDR trpělivost, prohlásil Tillerson. Připustil i vojenskou akci

Tillerson porušil padesátiletou tradici. Do Asie vzal jedinou novinářku

Zjednodušit a osekat: americká diplomacie podle Tillersona


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).