Menu Zavřít

Seehofer zůstává předsedou CSU. Na bavorského premiéra už kandidovat nebude

16. 12. 2017
Autor: čtk

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) si dnes do svého čela znovu zvolila Horsta Seehofera. Na sjezdu v Norimberku od delegátů obdržel 83,7 procenta hlasů. Na bavorského premiéra ve volbách v příštím roce už ale znovu tento osmašedesátiletý politik kandidovat nebude. Místo něj strana nominovala bavorského ministra financí Markuse Södera, který také Seehofera začátkem roku ve funkci vystřídá.

Seehofer stojí v čele vlády klíčové spolkové země sousedící s Českem od roku 2008, v posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v zářijových parlamentních volbách. Nakonec se proto rozhodl, že se vzdá funkce bavorského ministerského předsedy, do níž usedne padesátiletý Söder, pro kterého se dnes delegáti jasně vyslovili.

Oba vnitrostraničtí rivalové už dali najevo, že budou úzce spolupracovat, aby CSU dosáhla co nejlepších výsledků v bavorských zemských volbách na podzim příštího roku. „Umí to a zvládne to,“ řekl dnes Seehofer na adresu Södera, který podle něj v bavorské vládě dosud odváděl „bezchybnou práci“.

Ve svém zhruba hodinovém projevu Seehofer, podle něhož v rámci CSU začíná nová éra, obsáhle hovořil o úspěších své vlády i Bavorska, které považuje za ráj. Zmínil se také o uprchlické politice, která byla dlouho předmětem sváru mezi CSU a sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Migraci je podle něj třeba regulovat, protože žádná země nemůže přijímat více uprchlíků, než dokáže integrovat.


Schulz chce evropskou federaci. Kdo bude proti, má z EU odejít

 Šéf SPD Martin Schulz


„Kdo u nás chce žít, musí chtít žít s námi, a ne vedle nás nebo dokonce proti nám,“ prohlásil mimo jiné Seehofer, podle něhož by si země měla zachovat svůj křesťanský charakter. Podobně dnes hovořil i Söder, podle kterého je důležité hlásit se ke svým kořenům.

BRAND24

CSU dlouhá desetiletí dominuje bavorské politice, ve volbách příští rok jí ale podle průzkumů hrozí ztráta většiny v zemském parlamentu. Pokles voličské přízně se projevil už v zářijových celoněmeckých volbách. CSU v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu.

Přečtěte si také:

Napůl ve vládě, napůl v opozici. SPD zvažuje nezvyklou koalici s CDU/CSU

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

Bitva o kebab: hrozba zákazu rozlítila Turky v Německu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).