Menu Zavřít

Seehofer ve stopách Merkelové. Šéf CSU odejde z čela strany, tvrdí Die Zeit

7. 11. 2018
Autor: čtk

Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer odejde podle magazínu Die Zeit z čela strany. Ministrem vnitra chce ale zůstat. Devětašedesátiletý politik tak učiní velmi podobný krok jako kancléřka Angela Merkelová, která končí jako šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale v čele vlády zatím zůstává. Informace týdeníku Die Zeit zatím oficiálně nikdo nepotvrdil. Devětašedesátiletý politik sám je dokonce pro list Die Welt označil za "tučnou kachnu".

Pokud se informace týdeníku nakonec potvrdí, učiní Seehofer prakticky stejný krok jako o pět let mladší Angela Merkelová, která končí jako šéfka sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale zůstává kancléřkou.

Také důvody obou politiků jsou velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se musel kvůli tomu letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra. Ještě více dlouhodobému kritikovi migrační politiky německé kancléřky přitížil výsledek CSU v Bavorsku, tedy jediné ze 16 spolkových zemí, kde tato strana působí. Dlouhodobě nejsilnější bavorská strana tam v polovině října obdržela 37,2 procenta hlasů, což je nejméně za téměř 70 let. Ze stavu CSU přitom právě Seehofera vinily dvě třetiny Bavorů.


Kdo chce nahradit Merkelovou? Favorit Merz pracuje pro fond Blackrock

Friedrich Merz chce nahradit Angelu Merkelovou v čele CDU.


Proto se o odchodu muže, který letos výrazně přispěl i k dvojici krizí ve velké koalici CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), v posledních týdnech mluvilo stále častěji. On sám se k možným personálním změnám ve straně chtěl vyjádřit začátkem příštího týdne.

BRAND24

Podle Die Zeit mu rozhodování ulehčila i Merkelová. Za žádnou cenu totiž nechtěl skončit před ní a zároveň krok šéfky CDU, která stranu vedla 18 let, ukázal, jak podobné rozhodnutí může stranu oživit, čímž se znovu vystupňoval tlak na něj samotného.

Horst Seehofer
• - Seehofer byl od října 2008 do letošního března předsedou bavorské zemské vlády, předsedou CSU je rovněž od roku 2008. Odchod z čela bavorské vlády oznámil po propadu své strany v loňských zářijových parlamentních volbách, po kterých se dostal pod tlak. CSU sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu. V březnu nastoupil do funkce ministra vnitra celoněmecké vlády CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), v Bavorsku ho nahradil dosavadní ministr financí Markus Söder. Loni v prosinci byl opět zvolen šéfem CSU.
• Seehofer patří k ostrým kritikům přistěhovalecké politiky kancléřky a šéfky sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové. Z důvodu rozdílných názorů v otázce migrace nebyla Merkelová v listopadu 2016 poprvé po 11 letech, kdy stojí v čele německé vlády, pozvána na sjezd CSU. V říjnu 2017 dosáhly obě strany kompromisu, který počítá v zásadě se stanovením horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200.000 ročně, i když pojem „horní hranice“ přímo nepoužívá. V poslední době se situace opět vyhrotila kvůli Seehoferovu požadavku odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Spor dokonce ohrožoval samotnou existenci vlády velké koalice CDU/CSU a SPD.
• V tajných dokumentech ministerstva zahraničí USA, které v roce 2010 publikoval server WikiLeaks, se o Seehoferovi píše jako o nevypočitatelném politikovi a populistovi, který se příliš nevyzná v mezinárodní politice.
• Jako ministr vnitra Seehofer volá po silném státu a po nulové toleranci vůči zločincům a ilegální migraci.
• O možném Seehoferově odchodu se mluvilo už několikrát. On sám tvrdil, že před zemskými volbami v roce 2018 odejde do politického důchodu. Loni v dubnu ale oznámil, že navzdory dřívějším prohlášením hodlá v politické kariéře pokračovat.
• V prosinci 2010 se stal Seehofer prvním bavorským premiérem, který do Česka přijel na oficiální návštěvu. Německá média tehdy návštěvu označila za „konec doby ledové“ a novou kapitolu ve vztazích obou zemí. Již v polovině srpna 1995 nicméně do Česka zavítal jeho předchůdce Stoiber, který se v Domažlicích sešel s tehdejším českým premiérem Václavem Klausem. Zatím poslední Seehoferova návštěva v ČR se uskutečnila loni v květnu, kdy bavorský premiér přijel do Česka s delegací ze zemského sněmu na tradiční bilaterální jednání, která se konají od roku 2010.

Dále čtěte:

Historický zlom a konec jedné éry, píší německá média o odchodu Merkelové

Volání po silné ruce: čtvrtina Němců vidí výhody vlády vůdce

Historický zlom a konec jedné éry, píší německá média o odchodu Merkelové

Nezvyklá situace: o post šéfa CDU se po Merkelové uchází tři kandidáti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).