Menu Zavřít

Schillerová zvažuje právní kroky proti Zaorálkovi. Cítí se dehonestovaná

21. 5. 2017
Autor: čtk

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová se ohradila proti dnešním vyjádřením ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka, který podle ní veřejně dehonestoval její osobu a profesní kariéru. Výroky šéfa české diplomacie označila za bezprecedentní lež a trestně žalovatelné pomluvy, zváží proto právní kroky.

„Činím tak s plným vědomím své subordinarity, která však nestojí a nemůže stát nad právem člověka bránit svou lidskou čest před bezprecedentní lží, byť vyřčenou z úst ministra této vlády,“ napsala Schillerová.

Zaorálek v dnešním pořadu Partie televize Prima řekl, že setrvání Schillerové na pozici náměstkyně vnímá jako vážný problém, který by se měl řešit po doznění vládní krize. Uvedl to v souvislosti s tím, že zetě Schillerové, podnikatele a nyní už bývalého člena ANO Davida Rusňáka, obvinila policie v případu úniku informací z policejních databází a trestních řízení.

„Ten důvod je podle mě v tom, že zatčení nebo vazba a obvinění pana Davida Rusňáka v Brně je pro mě docela zajímavý důvod k přemýšlení,“ uvedl Zaorálek. Rusňák podle něj nebyl běžným členem brněnské organizace ANO, ale měl mimořádný vliv. „Byl také podezříván z velrybářství,“ tvrdil Zaorálek. Rusňákovu podnikání s dluhopisy a finančními instrumenty se podle něj velmi hodí vazba na finanční úřady. „Představte si, že máte takovýto byznys s dluhopisy a jinými věcmi a máte náměstkyni ministra financí jako svou tchýni,“ prohlásil Zaorálek.

Schillerová uvedla, že není a nikdy nebyla členem žádné politické strany a během své 25leté kariéry ve Finanční správě nikdy nezneužila svého postavení ani nečelila podezření z takového jednání.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta:

Co ukázala Babišova náměstkyně

 Weikert


„Odbornou náměstkyní pro daně a cla jsem se stala na základě řádného výběrového řízení podle zákona o státní službě. Nařčení, že jsem byla vyslána 'brněnským ANO' považuji za útok nejen na sebe, ale také na nezávislost státní služby i příslušné služební orgány,“ uvedla v prohlášení. Respektovala prý, že jako vyšší státní úředník musí snést určitou míru podobných vyjádření, byť nepravdivých a za hranou. „Dnešní vyjádření pana ministra však tuto hranici překročila. Vzhledem k tomu, že se jedná o trestně žalovatelné pomluvy, zvážím příslušné právní kroky,“ uzavřela náměstkyně.


Přečtěte si rozhovor s Davidem Rusňákem, zetěm Schillerové: Nejsem člověk, který bude od něčeho utíkat

 David Rusňák


Lidovecký ministr a místopředseda strany Marian Jurečka upozornil, že Schillerovou nelze jednoduše odvolat. Náměstkyně je pod státní službou, možností by byla její rezignace nebo postavení mimo službu, řekl dnes Jurečka v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jiný člen vlády, místopředseda ANO Richard Brabec uvedl, že Schillerová je dlouholetá státní úřednice, a zatím neví, proč by měla trpět za svého zetě.

BRAND24

Přečtěte si více:

Rusňákovi pomohl k miliardám neznámý mladík z Vysočiny

Olomoučtí žalobci řeší rozsáhlé úniky ze spisů, v podezření jsou i elitní policisté

 Znak Policie České republiky

Sobotka je zvědav, zda "Rusňákova tchýně" zůstane náměstkyní

Podnikatel Rusňák ukončí členství v ANO. Nikdy prý nebyl aktivním členem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).