Menu Zavřít

Scénář se opakuje. Dotace z EU nabírají zpoždění

28. 8. 2016
Autor: ČTK

Ministerstvo průmyslu nestíhá podnikatelům vyřídit žádosti o evropské dotace. Například zprostředkování peněz na nákup strojů má zpoždění až půl roku. Úřad Jana Mládka (ČSSD) už začal kvůli skluzu využívat i externí odborníky na hodnocení žádostí o dotace.

„Nestíhají vůbec nic, momentálně už mají půl roku zpoždění, i když přijali další úředníky,“ řekl Euru pod podmínkou anonymity jeden z podnikatelů, kteří čekají na vyřízení své žádosti.

Ministerstvo průmyslu zpoždění nepopírá. Způsobily ho prý úpravy hodnotícího software na ministerstvu pro místní rozvoj, poptávka po dotacích je navíc enormní. Podnikatelé prý také žádosti poslali na poslední chvíli před uzávěrkou. „Například v programu Technologie III přišlo 1001 žádostí. Celkem musíme vyhodnotit přibližně 3600 žádostí, z toho je jich přibližně 1400 už vyřízených. Očekáváme dokončení u některých programů v průběhu srpna a září, u těch s velkou poptávkou až koncem září, respektive začátkem října,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

Řada podnikatelů musí počítat také s tím, že se na ně nedostane. Ministerstvo dosud vyhlásilo příjem žádostí na balík v objemu 24 miliard korun a sešlo se mu jich za 42 miliard korun.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pomáhá podnikům zavádět inovace ve výrobě, podporuje úspory energie nebo výzkum a vývoj. V celkem čtyřech osách bude k dispozici 120 miliard korun, na projekty bude možné čerpat dotace od 17 do 31 procent.

Operační program je určen pro období 2014 – 2020, ve kterém může Česko celkem z Unie získat 648 miliard korun. Z předchozího období 2007 – 2013, kdy bylo k dispozici 700 miliard, nedočerpalo 26 miliard, u některých projektů ještě ale běží evropské audity a číslo se může zvýšit.

BRAND24

Přečtěte si, jak podle NKÚ hospodařilo ministerstvo zemědělství:

NKÚ: Ministerstvo zemědělství utratilo za bezcílné poradenství 1,4 miliardy

Budova ministerstva zemědělství

Dále čtěte:

Česko loni nedočerpalo z fondů EU 6,8 miliardy

Boj proti odlivu peněz v Řecku: eura mají vyčenichat psi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).