Menu Zavřít

Sbližování začíná. Putin chce s Trumpem aktivně spolupracovat

15. 11. 2016
Autor: Kremlin.ru via wikimedia commons CC BY 4.0

Ruský prezident Vladimir Putin se telefonicky spojil s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Vyslovili se pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy. Putin řekl, že chce s novou americkou vládou vést "partnerský dialog".

Jednání bylo věnováno i situaci v Sýrii. Státníci se shodli, že je nezbytné spojit síly v boji s extremismem a mezinárodním terorismem, citovala z prohlášení Kremlu agentura TASS. Putin a Trump se dohodli, že budou v telefonických kontaktech pokračovat a v budoucnu uspořádají i osobní schůzku.

„Ruský vůdce znovu svému partnerovi blahopřál k vítězství v prezidentských volbách, popřál mu úspěchy v realizaci volebního programu a zdůraznil připravenost navázat partnerský dialog s novou vládou na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a nevměšování do vnitřních záležitostí,“ řekl podle Kremlu ruský prezident svému budoucímu americkému protějšku v prvním přímém kontaktu od prezidentských voleb v USA.

Trumpův tým zatím o konverzaci s Putinem neinformoval. Nový americký prezident byl během volební kampaně z demokratického tábora opakovaně obviňován ze sympatií k Putinovi, jehož označoval za schopného státníka převyšujícího ostatní. Za neprokázané Trump označoval tvrzení amerických tajných služeb, že Moskva stojí za útoky hackerů na servery demokratů, jejichž cílem prý bylo ovlivnit volby.

Rusové doufají, že se Trump stane jejich štítem před NATO. Čtěte více:

Trump jako štít Ruska před NATO? Moskva v to doufá

Tradiční ruské Matrjošky s podobiznami Donalda Trump a Vladimira Putin

„Putin a Trump se v besedě shodli nejen na hodnocení nynějšího krajně neuspokojivého vztahu rusko-amerických vztahů, ale vyslovili se i pro společnou práci směřující k jejich normalizaci a ke konstruktivní spolupráci v co nejširším okruhu otázek. Zdůraznili zejména význam vytvoření nového základu dvoustranných styků cestou rozvoje jejich obchodní a hospodářské součásti,“ uvedl Kreml.

Za „nepřítele číslo jedna“ podle ruské tiskové zprávy prezidenti označili mezinárodní terorismus a extremismus.


Dále čtěte:

BRAND24

Moskva přiznala kontakty s Trumpovým volebním štábem

Trumpova zahraniční politika: realismus a zlepšení vztahů s Ruskem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).