Menu Zavřít

Sázky na volby do Senátu: Drahoš i Fischer jsou jasnými favority

11. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Senátní volby sázkaře zatím příliš nelákají, sázkové kanceláře v Česku přijaly dohromady sázky přes milion korun. Do voleb však zbývá ještě přes tři týdny a postupem času bude objem sázek růst. Uvedli to zástupci sázkových kanceláří. Mezi největší favority patří podle bookmakerů i bývalí prezidentští kandidáti: diplomat Pavel Fischer (za NK) a bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (za STAN). Na vítězství mají kurzy nižší než 1,1:1.

Mezi další velké favority patří senátoři Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Jaroslav Kubera (ODS) a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek (za STAN).

„Senátní volby se konají jen ve třetině obvodů, i proto je zatím zájem o sázky poměrně skromný. Vsadit si mohou lidé pochopitelně kdekoliv, i v nevolebních okrscích. Buď je to nezajímá, nebo kandidáty neznají, a v tom případě se do sázení nepouštějí,“ uvedl specialista Tipsportu na politické sázky Pavol Boško.

Tippsport zatím přijal sázky za půl milionu korun, což podle Boška znamená asi desetinu sázek na atraktivní ligový fotbalový zápas. Většina sázek byla přijata na známá jména z prezidentských voleb. „Ale zatím nejvíce tipovaným kandidátem je Mikuláš Bek za více než 80 tisíc korun. Naopak za očekáváním zůstává u sázkařů například populární herec Vladimír Kratina v Praze 2, jehož kurz na vstup do Senátu stoupnul z 8:1 na 14:1. Zde se zdá dominance Marka Hilšera (MHS) přece jen jasná,“ doplnil Boško.


Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi


Fortuna eviduje sázky zhruba za půl milionu, Chance za několik desítek tisíc. Podíl Tipsportu, Fortuna a Chance na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu většinou nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkové sázky dosáhly asi 1,2 milionu korun.

Rekordní politickou událostí byly letošní prezidentské volby s celkovým objemem 285 milionů korun. Podle mluvčího Fortuny Petra Šraina by se sázky na senátní volby mohly dostat zhruba na desetinu. „Senátní volby nejsou z pohledu zájmu sázkařů pochopitelně až tak atraktivní, jako ty parlamentní nebo prezidentské. Přesto mají své fanoušky. Senátní volby jsou vždy zajímavé v kontextu osobností, které o tento post usilují. Nejzajímavější jsou tak obvody, kde se objevují prezidentští kandidáti a svoji pozornost si nepochybně získají třeba i David Rath (za ČS) nebo Jiří Paroubek (za NK),“ sdělil Šrain. Fortuna podle něj přijala sázku za 1000 korun na vítězství Ratha a zároveň Hillary Clintonové v prezidentských volbách v USA v roce 2020. V případě úspěchu by klient vyhrál 675 tisíc korun.

„Zatím je mediální klid, senátní volby se nedostaly do hlavních zpráv ani na titulní stránky novin. Až budou média o volbách denně informovat, i zájem sázkařů prudce vzroste,“ dodala mluvčí Chance Karolína Stonjeková.


Rozhovor s Markem Hilšerem: Touha po moci je silná droga

 Marek Hilšer


Největší drama bookmakeři čekají v Benešově, kde má největší favorit na vítězství, vysokoškolský učitel Jiří Kozák (ODS), kurz 3,1:1. Kurz 2,5:1 a vyšší mají favorité ještě v dalších šesti obvodech.

První kolo senátních voleb se uskuteční 5. a 6. října, druhé kolo o týden později. Do druhého kola postoupí dva nejlepší z kola prvního. V případě, že některý z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu. Senátní volby se konají vždy v sudých letech ve 27 volebních obvodech z celkových 81. Letos svůj senátorský post obhajuje 14 kandidátů, před dvěma lety jich bylo o pět více.

BRAND24

Z 27 volebních obvodů je největší konkurence v Praze 8, kde se zaregistrovalo 16 kandidátů, v Chrudimi jich je 14. Naopak pouze šest jich kandiduje v obvodech Náchod, Šumperk a Vsetín. Nejčastěji kandiduje devět uchazečů, celkem v osmi obvodech.

O boji o senátorská křesla čtěte:

„Tak to dejme dohromady“. Drahoš zahájil kampaň do Senátu

Do boje o Senát jde 236 kandidátů, mezi nimi Drahoš či Paroubek

Drahoše podpoří v boji o Senát čtyři strany. Herman se kvůli němu kandidatury vzdal

Hilšer bude kandidovat v centru Prahy. Do žádné strany vstoupit nechce

Ve stopách Hilšera. Do Senátu chce kandidovat také Hynek

Paroubek pohořel. Podporu pro kandidaturu do Senátu od předsednictva ČSSD nedostal

Přímá stranická demokracie v praxi: Piráti stáhli Rumlovu senátní nominaci

Bekovu kandidaturu do Senátu podpoří občanští demokraté, TOP 09, STAN a SZ

Nové jméno pro Senát. Ve volbách chce uspět Babišův kritik Wagenknecht


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).