Menu Zavřít

Salvini si notoval s Orbánem. Základem silné Evropy jsou silné národní státy, tvrdí

2. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán a italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini se dnes v Budapešti podle očekávání shodli v rázném odmítání migrace. Podle agentury MTI politici zdůraznili nutnost existence silných národních států, ochrany evropské křesťanské kultury a obrany evropských hranic.

Podle Orbána jsou se Salvinim oba přesvědčení o tom, že základem silné Evropy jsou silné a úspěšné národní státy. Kontinent musí dávat přednost evropské kultuře založené na křesťanských hodnotách a hranice musejí být chráněné před „invazí migrantů“, prohlásil podle MTI předseda maďarské vlády.

Oba politici se vzájemně pochválili za snahu hranice Evropy bránit. Orbán ocenil Salviniho úsilí „omezit migraci na moři, jako to Maďarsko dělá na pevnině“. Evropané by podle něj „měli raději poslouchat Itálii a Maďarsko, pokud jde o ochranu hranic, místo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona“, napsala MTI.

To, co Evropa potřebuje, není systém rozdělování migrantů, ale spíše Evropa schopná chránit své hranice na moři a na pevnině, přizvukoval Salvini. Maďarsko zákonným způsobem kontroluje osoby, které se do něj pokoušejí vstoupit, řekl rovněž politik, jenž stojí v čele italské protiimigrační strany Liga. Vyzdvihl přitom, že Maďarsko své hranice rychle a účinně zapečetilo.


Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku


Salvini tak narážel na vysoký, ostnatým drátem opatřený plot postavený na hranicích se Srbskem, který maďarská vláda dala postavit, aby zabránila nelegálnímu pronikání migrantů do země. Schválila ale také soubor zákonů a dodatků k ústavě, které ztěžují možnost žádat v Maďarsku o azyl.

Po volbách do Evropského parlamentu, tedy po 26. květnu, by se situace měla podle Salviniho pro Evropu a její národy změnit. „Naším cílem je definovat“ Evropskou unii a její transformaci a nabídnout alternativy k současnému evropskému vedení, řekl italský vicepremiér.

Salvini buduje pro budoucí Evropský parlament alianci pravicových populistických stran a Orbán mu zjevně v tomto úsilí drží palce. V rozhovoru, který ve středu zveřejnil italský deník La Stampa mimo jiné řekl, že Evropská lidová strana (EPP) musí po volbách s touto aliancí začít spolupracovat.

EPP nyní v europarlamentu tvoří nejsilnější frakci a Orbánova strana Fidesz do ní patří, i když její členství bylo v březnu pozastaveno kvůli obviněním, že porušuje zásady právního státu v Maďarsku. Vedení EPP spolupráci se Salvinim vylučuje.

Orbán dnes podle agentury Reuters řekl, že spojí-li se EPP po volbách s levicovými stranami, bude pro Fidesz těžké najít v ní své místo.

BRAND24

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět

Dále čtěte:

ANO získá v europarlamentu osm křesel, jednoho zástupce bude mít i SPD, vyplývá z projekce voleb

Evropské volby: ANO chce dostat do Bruselu ekonoma Hlaváčka, poslankyni Maxovou i expiráta Knotka

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Osvědčený kádr: komunisty do evropských voleb povede Konečná

Piráti chtějí v eurovolbách získat 20 procent hlasů, zaměří se na ochranu jednotného trhu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).