Menu Zavřít

S členstvím v EU je spokojeno nejvíce Čechů od roku 2010, třetina se občany unie ale necítí

2. 5. 2019
Autor: CC BY 2.0: Sébastien Bertrand via Flickr

S členstvím Česka v Evropské unii je spokojeno 37 procent Čechů. Meziročně je to o procentní bod více a zároveň jde o nejvyšší podíl od roku 2010. Nespokojenost vyjádřilo 26 procent dotázaných a 34 procent lidí zvolilo neutrální odpověď. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„Větší spokojenost s členstvím České republiky v Evropské unii byla od roku 2005 zjištěna pouze v letech 2008 a 2009, kdy dosahovala úrovně dvou pětin respondentů,“ uvedlo CVVM. Spokojenost častěji vyjadřují mladí lidé, její míra roste rovněž se vzděláním a životní úrovní. Kladnější vztah k EU mají i obyvatelé velkých měst a voliči ODS, TOP 09, STAN a Pirátů. Lidé spokojení s členstvím Česka v EU jsou také výrazně častěji rozhodnuti zúčastnit se voleb do Evropského parlamentu.

Ačkoliv spokojenost s členstvím Česka v unii roste, polovina lidí nepociťuje hrdost na svou občanskou příslušnost k EU. Před dvěma lety byl ale tento podíl 57 procent, o rok dříve 60 procent. Hrdých na evropské občanství je 39 procent dotázaných, což je o šest procentních bodů více než před dvěma roky.

Důvěřujete EU?

Jako občan Evropské unie se alespoň někdy cítí 62 procent Čechů. Odpověď „nikdy“ volilo 35 procent lidí, což je nejméně od roku 2004.

 Souhlas/nesouhlas s výroky o členství ČR v EU (%)

Více než čtyři pětiny dotázaných míní, že členství v EU znamená nárůst byrokracie a zřizování zbytečných úřadů. Většina lidí také souhlasí s tím, že je Česko příliš omezované evropskými zákony, že má EU příliš velký vliv na politiku a rozhodování v ČR a že z Česka odcházejí za prací do jiných členských států kvalifikovaní lidé.


Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku


Lidé naopak oceňují více možností práce, studií a obecně žití v členských zemích, jsou si vědomi výhod dotací z evropských fondů a více než polovina dotázaných souhlasila s tím, že pro Česko znamená EU zajištění větší vojenské bezpečnosti.

Průzkum se uskutečnil od 30. března do 10. dubna a zúčastnilo se ho 1052 lidí.

BRAND24

Čtěte také:

Mistři a Markétka. Eurokomisařka Vestagerová chce do čela Evropské komise

===== Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Nacionalistické strany spojují síly, po evropských volbách vytvoří společnou frakci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).