Menu Zavřít

Růžička nebude muset vysvětlovat prodej obecního domu. Sněmovna ho nevydala

24. 1. 2018
Autor: Facebook Pavla Růžičky

Poslanec ANO Pavel Růžička nyní nebude muset jako radní Postoloprt na Lounsku vysvětlovat před soudem okolnosti údajně nevýhodného prodeje obecního domu. Sněmovna ho dnes v souladu se stanoviskem mandátového a imunitního výboru k trestnímu stíhání nevydala. Růžička čelí obžalobě pro podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku.

Pro Růžičkovo vydání ke stíhání hlasovalo 18 ze 143 přítomných poslanců. Proti jich bylo 98.

Růžička se sněmovního projednávání věci neúčastnil, z dnešního jednání se kvůli nemoci omluvil. Jeho stanovisko přečetl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (ANO), kterého Sněmovna minulý týden spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) naopak ke stíhání opětovně vydala v kauze Čapí hnízdo. Růžička ve stanovisku krátce případ ze svého pohledu popsal a zdůraznil, že se necítí vinen. Napsal, že podobně jako další zastupitelé čelí šikanóznímu trestnímu stíhání.

Růžička uvedl, že o prodeji domu rozhodoval se znalostí místních podmínek a v souladu se zákonem o obcích, což potvrdil posudek ministerstva vnitra. Jediný důkaz státní zástupkyně je podle Růžičky znalecký posudek zadaný policií, který je zpracován na cenu nemovitosti podle vyhlášky, nikoli na cenu obvyklou v daném místě. Pokud by Růžička rozhodoval o prodeji znovu, hlasoval by, jak uvedl, stejně.


Dále čtěte:

Kauza opencard: Sněmovna bývalého primátora Svobodu nevydala

Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka. Pro hlasovalo 111 ze 180 poslanců


Jeho nepřítomnost, stejně jako absence ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), jenž byl rovněž omluven, ale vyvolaly ostrý spor mezi poslanci ODS a hnutí ANO. Občanští demokraté neprosadili návrhy, aby projednávání Růžičkova vydání bylo odročeno. V debatě se ale vyslovovali proti stíháním v souvislosti s rozhodnutími obecních a městských rad a zastupitelstev. „Jsem přesvědčený, že je špatně, že se rozmohl nešvar laviny trestních stíhání samosprávných rozhodnutí,“ řekl Martin Kupka (ODS). Podněty podle Ivana Adamce (ODS) dává většinou opozice nebo aktivisté, kteří podle něho mylně soudí, že tím vyřeší politický problém.

BRAND24

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) označila ustanovení trestního zákoníku o nedbalostním porušení povinností při správě cizího majetku za právně „velmi gumové“. Její stranický kolega Milan Feranec podotkl, že Růžičkův případ je stejný jako případ bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), kterého dnes Sněmovna rovněž ke stíhání nevydala, a to v kauze městské karty opencard. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je přesvědčen o tom, že v případě komunálních politiků by Sněmovna měla vyjadřovat neochotu s jejich stíháním za kolektivní rozhodnutí.

Růžičkovo stíhání bude moci po nynějším rozhodnutí Sněmovny pokračovat až potom, co mu poslanecký mandát skončí. V případu figuruje i dalších devět městských zastupitelů. Podle informací ze sněmovní debaty rozhodli o prodeji zanedbaného domu za milion korun zájemci, který jako jediný podal nabídku. Posudek obžaloby vyčíslil hodnotu nemovitosti na o něco málo více než 1,5 milionu korun.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).