Menu Zavřít

Rusové navrhují uznat okupanty z roku 1968 za veterány

7. 6. 2016
Autor: František Dostál (wikimedia, CC BY-SA 4.0)

Návrh přiznat sovětským účastníkům okupace Československa v roce 1968 status válečných veteránů předložila v ruské Státní dumě trojice komunistických poslanců. Cílem "vojensko-strategické operace Dunaj" bylo podle nich potlačení převratu v ČSSR, který s podporou západních zemí připravovala československá opozice. Návrh zkritizovali představitelé české opoziční strany TOP 09 kvůli "zkreslování historie". České ministerstvo zahraničí zatím návrh nekomentovalo.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Poslanci Jurij Sinělščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhují, aby se přiznání výhod válečných veteránů týkalo osob starších 67 let, které „projevily statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968“.

V Rusku nyní žije odhadem asi 20 tisíc lidí, kteří se okupace ČSSR přímo účastnili. Ruskou státní pokladnu by podle agentury RIA Novosti opatření stálo ročně 119 milionů rublů (téměř 44 milionů korun).

Zdůvodnění návrhu připomíná způsob vyjadřování v dokumentu KSČ Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti, který se v období takzvané normalizace v 70. letech stal v Československu platformou pro stranické „prověrky“ a rozsáhlé čistky.

Pražské jaro z pohledu Rusa

Ruští poslanci uvádějí, že opoziční síly v ČSSR zahájily přípravu státního převratu s cílem likvidace socialistického zřízení a sblížení s tehdejším západním Německem. Do ČSSR prý přijelo celé velení západoněmeckého armádní sboru, aby vytyčilo trasy chystaného útoku NATO. Proto Varšavská smlouva musela zasáhnout, aby „skoncovala s mnichovanskou politikou“ československého vedení.

Zásah podle ruských poslanců nebyl zbytečný, protože došlo „k upevnění ekonomického potenciálu ČSSR“ po dobu dalších 22 let. Po roce 1990 ale bývalé státy Varšavské smlouvy „ztratily svou národní svrchovanost a prudce snížily svůj ekonomický potenciál a životní úroveň obyvatelstva“.

Navrhovatelé se snaží vyvrátit představy, že okupace Československa nebyla bojovou akcí. K „aktivním bojovým operacím“ sice nedošlo, ale k častým ozbrojeným srážkám prý ano. Poslanci jmenují údajné přestřelky u Banské Bystrice a Rakovníku. Při „operaci Dunaj“ podle nich zahynulo nejméně 105 sovětských vojáků. Řády za statečnost dostalo prý přes tisíc sovětských vojáků.

Argumenty ruských poslanců a jejich zdůvodnění okupace Československa ale považují čeští poslanci z TOP 09 za „ostudnou falsifikaci“ událostí. „Odmítáme jakékoli historické posouvání událostí spojených s rokem 1968,“ napsali v tiskovém prohlášení čestný předseda strany, poslanec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem a europoslancem Jaromírem Štětinou.

BRAND24

Zároveň vyzvali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby si povolal ruského velvyslance v Česku k podání vysvětlení. „Zároveň ho žádáme, aby český velvyslanec v Moskvě v této věci také konal,“ sdělili. Ministerstvo zatím ruský návrh nekomentovalo, Irena Valentová z tiskového oddělení úřadu ale řekla, že se vyjádření připravuje.


Čtěte více o ruských zájmech v Česku a o tom, kdo je podporuje

Putin získal v Česku významného spojence z hradních kruhů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).