Menu Zavřít

Rusko recipročně vypovědělo tři české diplomaty kvůli kauze Skripal

30. 3. 2018
Autor: čtk

Moskva dnes oficiálně označila trojici českých diplomatů v Rusku za nežádoucí osoby a dala jim lhůtu do 5. dubna pro opuštění země. České ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení oznámilo, že tento krok, který je reakcí na vypovězení trojice ruských diplomatů z Prahy, předpokládalo a že ho bere na vědomí.

„Na ministerstvo zahraničí Ruské federace v Moskvě byl dnes odpoledne povolán český chargé d'affaires, kterému byla předána nóta, v níž jsou ruskou stranou tři čeští diplomatičtí zástupci označeni za tzv. nežádoucí osoby, a musí tak i se svými rodinnými příslušníky opustit území Ruské federace nejpozději do 5. dubna 2018,“ sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Vedením diplomatické mise v Moskvě po odjezdu velvyslance Vladimíra Remka, který své působení v ruské metropoli ukončil letos k 31. lednu, byl jako chargé d'affaires pověřen Petr Kroužek.


Další obvinění z Moskvy: novičok má „významné místo“ v českém výzkumu, tvrdí Rusové

 Vyšetřování smrti agenta Skripala


Vykázání českých diplomatů je součástí série obdobných kroků, které Rusko činí jako odvetu za vypovězení svých více než 150 diplomatů ze zhruba tří desítek zemí. Koordinované vypovězení Rusů bylo tento týden projevem solidarity s Británií, kde byl počátkem měsíce otráven někdejší ruský tajný agent spolupracující s britskou tajnou službou a jeho dcera. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, která to popírá.

BRAND24

Dále čtěte:

Velezrada? STAN zvažuje žalobu na Zemana kvůli prověřování novičoku

NATO zmenší počet členů ruské mise. Sedmi odebere akreditaci, třem ji neudělí

USA a další země vyhostí přes stovku Rusů

Evropská unie odvolala velvyslance v Rusku ke konzultacím

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Znepokojení v Rusku: přijde symetrická reakce? Rozhodne Putin

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).