Menu Zavřít

Ruská pomoc USA a Itálii: Dobrý skutek, nebo jen skvěle promyšlená propaganda?

5. 4. 2020
Autor: Twitter/Russian Mission UN

Antonov An-124 Ruslan. Snad nejčastěji skloňované letadlo současnosti. A to nejen v České republice, ale například i v Itálii či Spojených státech. Právě jím totiž Rusové, podobně jako v případě Česka Ukrajinci, dopravili do obou zmíněných zemí na přelomu března a dubna desítky tun zdravotnického materiálu určeného pro boj s nebezpečným koronavirem. V návaznosti na obě tyto dodávky hovořila ruská média o velkorysé pomoci a všeobecném vděku, a to jak ze strany Říma, tak ze strany Washingtonu. Jak moc je to ale vše pravda?

Krátce poté, co obří letoun dosedl během středečního odpoledne na ranveji newyorského mezinárodního letiště Johna F. Kennedyho, řekl podle zpravodajského webu CNN místní letový dispečer jeho posádce: „Romeo Foxtrot Foxtrot 8460 Heavy (volací znak antonovu pozn.red.), upřímně vám děkujeme za veškerou pomoc, kterou přivážíte. Přeji hezký den!“

Neobvyklý stroj letící téměř přes půlku světa, zdá se, v této neobvyklé situaci až neobvykle, leč i snad celkem pochopitelně, zaujal. Personál letiště si jej fotil ze všech stran, lidé si s ním pořizovali selfíčka, aby je posléze mohli se svými přáteli sdílet na sociálních sítích.

https://twitter.com/natomission_ru/status/1245738663956414465

Tyto skutečnosti podle webu BBC ruská televize NTV patřící skupině Gazprom Media zmínit nezapomněla. Jaksi už ale svým divákům neřekla, že za onu „pomoc“ Američané také náležitě zaplatili. Je sice pravdou, že ji neuhradili celou, neboť si obě země podle ruského ministerstva zahraničí náklady rozdělily rovným dílem, přesto jakékoliv slůvko o penězích zde podle britského veřejnoprávního kanálu ani zdaleka nepadlo.

Že materiál, na jehož dodávce se osobně domluvili prezidenti Donald Trump s Vladimirem Putinem, Američanům v těchto těžkých dnech skutečně pomůže, pochopitelně zpochybnit nelze. Takto to nicméně vypadá, jako by celá zásilka byla na účet Moskvy.

I proto se nabízí otázka, do jaké míry se ze strany Kremlu jedná o skutečnou solidaritu a do jaké míry jde o pouhé PR, z něhož má, a to jak na domácí scéně, tak i na té zahraniční, těžit jeden jediný konkrétní člověk, kterým není nikdo jiný než samotný Putin.

Až 80 procent materiálu dodaného Rusy bylo prý k ničemu

Ostatně, něco podobného před pár dny naznačila i některá italská média. Kreml se sice dočkal oficiálního poděkování ze strany tamního ministra obrany Lorenza Gueriniho i neoficiálního od bývalého premiéra a Putinova přítele Silvia Berlusconiho, ale například turínský deník La Stampa si podle BBC rozhodně nebral žádné servítky. Zásilku se zdravotnickým materiálem z Moskvy totiž označil z 80 procent jako „zbytečnou“, neboť dodané pomůcky neměly podle jeho zdrojů žádné praktické využití. Její odesílatelé ji navíc příznačně polepili samolepkami parafrázujícími název slavné bondovky z roku 1963 Srdečné pozdravy z Ruska.

Když byl posléze na toto téma dotázán ruský velvyslanec v USA
Anatolij Antonov, bylo z jeho slov patrné, že je značně rozhořčen.
Takováto „bezdůvodná kritika a nedostatek důvěry“ ze strany některých Italů je
podle něj „vůči těm, jež bojují o jejich životy, cynická a krutá“.

Hromadně zpívají ruské hymny a vyvěšují ruské vlajky

To ruská média nezahálela ani na okamžik a stihla mezitím zásilku dopravenou obřím ruslanem svým domácím divákům a čtenářům prodat s titulky typu, jak Itálie „děkuje za poskytnutí pomocné ruky“ nebo že by se „USA a Evropa měla poučit“. Některá z nich dokonce zašla až tak daleko, že začala informovat o tom, jak běžní Italové na důkaz svého vděku vyměňují vlajky Evropské unie za ty ruské a na svých balkónech hrdě zpívají ruské hymny. Na důkaz toho připojila jediné video nahrané jistým Federicem Canem - inženýrem, který, jak se podařilo BBC zjistit, má Putina, respektive celé Rusko, dlouhá léta v oblibě, neboť s tamními firmami v minulosti obchodoval, a který tímto aktem chtěl Moskvě vyjádřit svůj osobní vděk.

Je podle vás ruská pomoc Itálii a Americe skutečnou známkou solidarity?

A co se týče onoho údajného hromadného zpívání ruské hymny, ani v tomto případě to nebude tak horké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tamní státní média se sice odkazují hned na dvě na sobě nezávislá videa, která v minulých dnech kolovala po sociálních sítích, ovšem jak se ukázalo, první z nich sdílela na telegramu šéfredaktorka ruského zpravodajského serveru Daily Storm Alena Sivkovová. Ve ">druhém případě ona hymna zní z útrob sídla neofašistického hnutí CasaPound, tedy politického hnutí, s nímž je historicky spjatá rovněž italská odborová organizace UGL, jejíž vedení Rusko pravidelně navštěvuje.

Sídlo neofašistického hnutí CasaPound

Netřeba dodávat, že ani na jednom z oněch videí žádný Ital ruskou hymnu nezpívá a že zmíněné nahrávky dokládají pouze to, že v určitou chvíli na dvou určitých místech v Itálii hymna zazněla. Siskovová sice na svoji obhajobu uvedla, že v Imole nedaleko Boloni je to v těchto dnech zcela běžný jev, žádným hmatatelným důkazem své tvrzení každopádně podložit nedokázala.

I v Rusku hrozí za šíření lživých zpráv vysoké tresty

Něco takového však, zdá se, ruská média v tuto chvíli vůbec netrápí. Italové hromadně zpívají jejich hymnu, a tečka. A nic na tom nemění ani skutečnost, že tamní úřady nedávno varovaly právě před tím, jak ošemetné může být manipulování či zkreslovaní faktů a jaká všechna nebezpečí v sobě mohou takovéto „fake news“ ukrývat.

Nemluvě o tom, že ve stavu nouze, který nyní v Rusku platí, hrozí všem, kteří se budou podílet na šíření poplašných a zavádějících zpráv až pětileté vězení.

BRAND24

Zdroj: www.bbc.com, www.cnn.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).