Menu Zavřít

Rozhodnutí o Semínovi se odkládá. Volba radních ČTK a zástupce ombudsmanky bude až v červenci

18. 6. 2019
Autor: Jakub Stadler / Empresa Media / Profimedia

Druhá kola sněmovních voleb dvou členů Rady České tiskové kanceláře (ČTK) i zástupce veřejné ochránkyně práv se uskuteční až na červencové schůzi dolní komory. Řekl to předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Původně se očekávalo, že druhá kola budou ve středu. Kontroverzi vyvolala nominace Michala Semína, kandidáta SPD. Premiér Andrej Babiš apeloval na poslance ANO, aby Semína nevolili.

Červencová schůze Sněmovny se uskuteční ve druhém týdnu prvního prázdninového měsíce. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že volební body by měly být na programu ve středu 10. července.

Obsazení Rady ČTK vyostřilo vztahy mezi koaličními ANO a sociálními demokraty. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí prohlásil, že případné zvolení kandidáta hnutí SPD Michala Semína i hlasy poslanců ANO by bylo pro sociální demokracii nepřijatelné. Semín dostal v prvním kole volby ze čtveřice nominantů nejvíc hlasů, ale ne tolik, aby byl zvolen. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš reagoval, že ANO Semína nevolilo a volit nebude. Lídři vládních stran se sejdou dnes večer. Měli by probrat fungování menšinové vlády i hlasování ve Sněmovně.

Měl by se Michal Semín stát členem Rady ČTK?

Kandidát SPD a činovník spolku Akce D.O.S.T. Semín čelí kritice kvůli vyhraněným postojům, židovské obce ho obviňují z antijudaismu a fundamentalismu. Spolek dnes v tiskovém prohlášení označil protesty proti Semínovi za součást „zuřivé kampaně“ a spojil je s plánovanou demonstrací proti Babišovi na letenské pláni a s napadením poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla.

BRAND24

Do finále už druhé volby zástupce ombudsmanky postoupili opět právnička Markéta Selucká a Stanislav Křeček, kterému skončilo funkční období zástupce ochránkyně práv v dubnu. Ve finále březnové volby Selucká ani Křeček neuspěli.

Dále čtěte:

Babiš na odvolání Staňka trvá. Nominaci Šmardy ale považuje za zvláštní

Fajt opakovaně porušoval zákon, hájí Staněk jeho odvolání

Fajt dostal nabídku na místo finančního ředitele Národní galerie. Hamáček žádá vysvětlení

Šéf národní galerie Fajt skončil. Ministr Staněk na něj podal dvě trestní oznámení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).