Menu Zavřít

Rodina plagiátorů. I Trump v kampani opisoval

20. 7. 2016
Autor: čtk

Pondělní projev Melanie Trumpové, který vykazoval nápadnou podobnost s někdejším projevem Michelle Obamové, rozvířil v amerických médiích debatu na téma autentičnosti prezidentských uchazečů. A vrhnul světlo na případy, kterými se nechal až příliš inspirovat i sám kandidát republikánů. Dokazují, že Donald Trump je sice kontroverzní, přílišnou originalitou však neoplývá.

„Mám v tomto ohledu výbornou pověst. Nikdy v životě jsem nebyl zapleten do plagiátorství,“ tvrdil ještě před rokem Donald Trump, když kritizoval viceprezidenta Joa Bidena kvůli jeho údajnému podvádění během studií.

Na věrohodnost jeho slov nyní vrhá stín nejen pondělní projev jeho manželky Melanie, která si podle mediálních spekulací jeho velkou část vypůjčila z obdobného projevu současné první dámy USA Michelle Obamové.

Nixon, Reagan a američtí nacionalisté

Svou politickou image si podle amerických médií Trump vypůjčil od Richarda Nixona. Stejně jako on se i realitní magnát snaží na politickém kolbišti sebe sama prodávat jako kandidáta „zákona a pořádku“ spolu s domnělou masivní podporou „mlčící“ většiny Američanů.

Z minulosti si Trump vypůjčil i heslo své kampaně. „America First“ (Amerika především). To se poprvé objevilo jako slogan amerických nacionalistů ve čtyřicátých letech, kteří požadovali, aby USA obnovily obchod s nacistickým Německem.

Přečtěte si, jak Trump obdržel nominaci:

Trump získal oficiální nominaci na prezidenta

Donald Trump

Heslo „Make America Great Again“ (Učiňme Ameriku opět velkou) si zase vypůjčil z prezidentské kampaně Ronalda Reagana.

Jak na program? Inspirujte se

V inspiracích pro svou politickou kampaň se však Trump neomezuje na historii. V některých případech čelí obviněním, že nápady přebíral i od svých oponentů. Politický program týkající se daňové politiky a válečných veteránů měl údajně loni okopírovat od jednoho z protikandidátů za republikány Jeba Bushe.

Bushova slova ve svém programovém prohlášení prý Trump parafrázoval. Zatímco Bush plánoval Odbor pro záležitosti veteránů (Department for Veteran Affairs) modernizovat, Trump chtěl modernizovat „záležitosti veteránů“. Bushova slova o zbytečně utracených penězích, podvodných praktikách a systémovém zneužívání zase Trump opsal vyhazováním peněz a defraudací.

Opisování politiků: v USA běžná praxe
V řadě amerických politiků není Donald Trump výjimkou. Nařčení z plagiátorství před šesti lety čelil i současný prezident Spojených států Barrack Obama. Ten si měl ve svém projevu vypůjčit slova tehdejšího guvernéra Massachusettes Devala Patricka. V roce 2013 se zase pod palbu kritiky dostal tehdejší senátor za stát Kentucky Rand Paul. Cizí myšlenky měl vkládat nejen do svých politických projevů, ale dokonce je i zveřejnit ve své knize Government Bullies, která v daném roce vyšla. Nařčení ze strany amerických médií a odborné veřejnosti však odmítl.

Podle Bushovy strany byly plány obou kandidátů na nominaci za republikány z osmdesáti procent zcela identické, avšak s tím dodatkem, že Bush s nimi přišel prokazatelně dříve.

Opisoval jako žáček

„Je evidentní, že se Trump při sestavování vlastních plánů díval Jebovi přes rameno jako student, který chce podvádět při testu,“ sdělil tehdy k věci ředitel Bushovy kampaně Tim Miller.

BRAND24

Bush přitom není jediný, kdo si na Trumpovy politické praktiky stěžuje. Realitní magnát měl opisovat i od dalšího protikandidáta Bena Carsona.

Články dvou politických soupeřů na téma amerických teritoriálních zájmů se na internetu objevily v únoru, přičemž ten Carsonův vyšel o dvanáct dní dříve. V případě svého komentáře si měl Trump v některých případech vypůjčit přesné věty a výrazy. Jindy zase stylistiku lehce upravil.

Přečtěte si, jaké emoce vzbudila Trumpova přítomnost na tradičním republikánském sjezdu:

Trumpovi odpůrci neuspěli. Konvence proběhne jako dřív

 Kampaň Donalda Trumpa v Ohio University Eastern Campus (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).