Menu Zavřít

Revoluce ve volebním systému? Hamáček navrhuje jeden obvod místo čtrnácti

18. 1. 2020
Autor: čtk

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček by chtěl změnit systém voleb do Poslanecké sněmovny. Místo 14 volebních obvodů by byl jediný stejně jako u voleb do Evropského parlamentu. Hamáček do řekl v rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin. Podle něj by takový systém posílil autoritu předsedů politických stran.

„Při jednom obvodu bychom měli jednoho lídra dvěstěčlenné kandidátky. Odpadly by debaty o potřebném množství hlasů ke zvolení,“ řekl vicepremiér s odkazem na fakt, že počet hlasů nutných ke zvolení poslance se nyní kraj od kraje liší. Změna by měla dopad i dovnitř stran, v nichž by oslabili regionální bossové.

Kvůli úpravě zákona o volbách se už zpracovává analýza. „Zadal jsem svému náměstku Petru Mlsnovi, aby spočítal, jak by volby při takovém systému dopadly,“ uvedl Hamáček, Uvnitř sociální demokracie chce rozproudit debatu o zásadní změně způsobu voleb.

Mělo by se ve volbách do Sněmovny volit v jednom obvodu?

Myšlenka se příliš nezamlouvá expertovi na volební systémy Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého. „Odstraníte sice nerovnosti v proporcionalitě krajů, ale způsobů, jak toho dosáhnout, je víc. A tento je ten nejjednodušší a nejhloupější,“ řekl Lebeda LN. Podle sociologa a odborníka na výzkumy veřejného mínění Jana Herzmanna by z navrhované změny profitovaly i malé strany.

Hamáček bude další postup projednávat i s prezidentem Milošem Zemanem, jemuž se prý nelíbí třeba nápad zkrátit volby na den či ukončit doručování volebních lístků domů.

Poslední zhasne. Kdysi hrdá značka „socdem“ je v troskách

 Jan Hamáček a Andrej Babiš odcházejí ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Čtěte také:¨

Přečtěte si komentář: Inspirace Topkou: konec ČSSD je blízko

Komentář: Kde vzít na předvolební guláš

Volební model: ANO se vrátilo nad 30 procent, polepšili si i Piráti a ODS

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

BRAND24

Průzkum: ANO stále vede, preference mu ale klesají. Piráti se dotahují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).