Menu Zavřít

Restart? Visegrád chce společně zmodernizovat tanky

20. 9. 2019
Autor: MOČR

I když se dosud Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko na žádném společném vyzbrojovacím kontraktu nedohodly, příští roky to mají změnit. Začne se u střeliva.

“Dohodli jsme se na užší spolupráci ve vyzbrojování, prvním krokem bude společný nákup munice,” prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar, který svolal setkání svých kolegů ze skupiny V4 do Ostravy.

O jaké konkrétní ráže půjde a do jakých zbraní zatím neupřesnil, detaily kontraktu prý nyní ladí vyzbrojovací sekce jednotlivých visegrádských zemí.

Měly by armády zemí V4 těsněji spolupracovat?

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak doplnil, že země by se mohly pustit i do společné modernizace tanků T-72. Z toho by mohl profitovat český státní podnik VOP CZ.

Možností je i společné vyzbrojení armád všech čtyř zemí stejnými ručními zbraněmi či výcvik na nových českých podzvukových letounech L-39NG.

Otázkou ale je, jestli se společné nákupy skutečně podaří dotáhnout. V minulosti bylo ve hře několik hromadných kontraktů - od mobilních 3D radarů MADR po vrtulníky -, ale k žádnému nakonec nedošlo. Aktuálním důsledkem tak třeba je, že Praha i Bratislava si zvlášť pořizují radary od stejného izraelského výrobce.

Modré z nebe. Aero Vodochody nutně potřebuje úspěch stroje L-39NG

 Aero Vodochody představilo 12. října 2018 v areálu společnosti v Odolené Vodě u Prahy nový letoun L-39NG.

Přečtěte si také:

Nesmiřitelní. Zbrojařské klany se perou o stomiliardové zakázky

Do hry se vrátili spekulanti, komentuje soupeření Zbrojařů Hynek

Komentář: Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Vrchol za perestrojky. Zbrojní produkce v roce 1987 činila 29 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?