Menu Zavřít

Republikánům se nedaří torpédovat Obamacare. Zrušili hlasování

27. 9. 2017
Autor: čtk

Další pokus republikánů o zrušení zdravotní reformy bývalého prezidenta Baracka Obamy ztroskotal. Hlasování připravované v Senátu na tento týden se kvůli nedostatečné podpoře neuskuteční. Rozhodnutí tento týden nehlasovat padlo poté, co tři republikáni v Senátu jednoznačně prohlásili, že nebudou hlasovat pro návrh podporovaný současným šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Při očekávaném jednohlasném odporu demokratů by tak neměla Trumpova strana dost hlasů na jeho schválení.

„Ne,“ odpověděl senátor Jeff Flake na dotaz k plánům pro hlasování v Senátu tento týden. Podobně se vyjádřil i senátor Bill Cassidy. „Nemáme hlasy,“ řekl.

Senátorka Susan Collinsová se v pondělí stala již třetím republikánským zákonodárcem ve stočlenné komoře, který veřejně oznámil, že pro návrh z dílny svých spolustraníků ruku nezvedne. Collinsová podle agentury Reuters uvedla, že místo snahy o zrušení částí reformy známé jako Obamacare by se politici měli zaměřit na nahrazení jejich nefunkčních částí, a to společnou snahou obou politických stran.

Již před ní deklarovali svůj odpor k návrhu senátoři John McCain a Rand Paul. Bez jejich hlasů zůstalo republikánům 49 hlasů ze 100, což na schválení návrhu nestačí. Text by v případě hlasování čekal stejný osud, jako dosud poslední neschválený návrh z července.


Američtí psychiatři ruší 50 let staré tabu

Lubomír Heger


Návrh spoluvytvořený umírněným senátorem Lindseyem Grahamem, jehož jméno mělo podle představ republikánských lídrů přesvědčit k podpoře středovější politiky typu McCaina, přesouval podstatnou část financování povinného zdravotního pojištění z federální pokladny na jednotlivé státy. To by podle kritiků vedlo k výraznému omezení peněz do programu pro příjmově nejslabší obyvatele. Podle nezávislých odhadů by po přijetí návrhu mohlo do deseti let přijít o zdravotní pojištění na 32 milionů Američanů.

BRAND24

Trump, pro kterého je neúspěšná snaha o zrušení a náhradu Obamacare jedním z hlavních politických neúspěchů, se opřel do republikánů, kteří podle něho nechtějí hlasovat pro nový návrh kvůli obavám z reakcí veřejnosti. „Nemají odvahu, aby pro něj hlasovali,“ prohlásil prezident. V posledních dnech však začal mluvit o pozdějším zrušení systému, čímž dal podle médií najevo, že příliš nevěří v úspěch aktuálního a nyní již opuštěného návrhu.

Přečtěte si o Trumpově administrativě:

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).