Menu Zavřít

Reforma policie kauzy neovlivní, tvrdí Chovancova analýza

10. 6. 2016
Autor: Michael Tomeš/E15

Chystané sloučení protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebude mít podle výsledků analýzy vliv na vyšetřování živých kauz. Uvedl to Radiožurnál s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek. Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek řekl, že pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemá jediný důvod ji nepodepsat.

Změny v policii se nelíbí vládnímu hnutí ANO, státním zástupcům ani šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi. Ten řekl, že kvůli tomu odejde do civilu.

Ze zhruba pětistránkového dokumentu vyplývá, že všechny kauzy dozoruje státní zástupce, který je „pánem vyšetřování a dává policii závazné pokyny“. Tedy nehrozí, že by reforma měla nějaký dopad na živé kauzy, uvedl Radiožurnál. V dokumentu se dále píše, že během všech reorganizací v policii byly detektivům ponechány jejich případy.

Organizační změna, která má začít v červenci, je podle vedení ÚOOZ nelogická a ohrožuje práci policie. „Nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem,“ napsalo širší vedení útvaru v otevřeném dopise Chovancovi. Je připraveno předložit alternativní způsoby řešení.

Chovancovi lidé argumentují tím, že ne reforma, ale aktuální situace v policii ohrožuje vyšetřování. A to tím, že protikorupční policie a ÚOOZ si vzájemně konkurují.

BRAND24

Podle ministra financí Andreje Babiše Chovanec záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami. Výsledek posudku chystaných změn v policii, kterými Chovanec podmínil svůj souhlas se záměrem vedení policie přistoupit k reorganizaci elitních útvarů, byl podle Babiše předem jasný.

Premiér Bohuslav Sobotka jednoznačně odmítá snahy ANO politizovat a destabilizovat policii, protože to narušuje principy demokratické dělby moci a zasahuje to do fungování právního státu. Reorganizace naplánovaná vedením policie je podle něj odbornou záležitostí, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).