Menu Zavřít

Referendum by se mohlo opakovat, říká kandidát na britského premiéra

28. 6. 2016
Autor: Ted Eytan, Flickr.com; CC BY 2.0

Konzervativní ministr zdravotnictví a možný budoucí premiér Jeremy Hunt uvedl, že Británie by mohla uspořádat další referendum o členství v Evropské unii. Bylo by to možné za předpokladu, kdyby se jí podařilo vyjednat s Bruselem novou dohodu, která by jí zajišťovala plnou ochranu svých hranic.

Ministr pro evropské záležitosti David Lidington naopak uspořádání druhého pelbiscitu o brexitu vyloučil. Nebylo by to podle něj v pořádku, je třeba respektovat výsledek hlasování.

Britská média informovala, že se Hunt pravděpodobně bude ucházet o nástupnictví premiéra Davida Camerona. „Politik, který v premiérském křesle vystřídá Camerona, by měl mít možnost jednat s Evropskou unií ještě před tím, než podá oficiální žádost o vystoupení z bloku, která zahájí dvouletou lhůtu vyjednávání,“ uvedl Hunt.

„Než nastavíme odpočítávání (do odchodu země z EU) musíme vyjednat dohodu a dát ji ke zvážení britskému lidu a to buď v referendu, nebo jako manifest konzervativců před parlamentními volbami,“ dodal.

Naopak ministr Lidington uspořádání druhého referenda o brexitu vyloučil. „Nemyslím, že by to bylo v pořádku. V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich,“ řekl v rozhovoru pro polský konzervativní list Rzeczpospolita. Spičasně připomněl, že referenda o brexitu se zúčastnilo více než 72 procent voličů, tedy více než loňských parlamentních voleb.

BRAND24

Cameron oznámil v pátek rezignaci kvůli výsledku referenda o setrvání země v Evropské unii. Britové si odhlasovali konec členství v bloku. V pozici předsedy vlády by měl zůstat do konce září.

Brexit zasáhne i Česko

10 dopadů brexitu na Česko

 Britové si odhlasovali odchod z EU (Zdroj: čtk)

Lhůta pro podání nominací na nového lídra konzervativců uplyne ve čtvrtek ve 13:00 SELČ. Favority jsou bývalý starosta Londýna Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová. Ani jeden z nich ale zatím oficiálně kandidaturu neoznámil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).