Menu Zavřít

Řecký dluh je neudržitelný, varuje MMF. Navzdory pokroku

7. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Řecko pokročilo při řešení svých rozpočtových problémů i ve snaze obnovit hospodářský růst, jeho zadlužení ale zůstává z dlouhodobého hlediska neudržitelné. V hodnocení řecké ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Jeho vedení stále nerozhodlo, zda se fond bude finančně podílet na další pomoci Řecku. Fond se zatím do posledního záchranného programu nezapojil právě kvůli pochybnostem ohledně udržitelnosti řeckého dluhu.

Fond předpokládá, že dlouhodobý růst řecké ekonomiky se bude pohybovat těsně pod jedním procentem ročně. Očekává také, že Atény splní rozpočtový cíl preferovaný větší částí vedení MMF. Tím je dosažení přebytku primárního rozpočtu ve výši 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2018.

Měnový fond nicméně upozornil, že část jeho vedení teď upřednostňuje cíl eurozóny, podle kterého by měl přebytek primárního rozpočtu Řecka dosáhnout 3,5 procenta HDP. Primární rozpočet nezahrnuje náklady na správu dluhu.

Prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem označil hodnocení dluhové situace Řecka fondem za překvapivě pesimistické. Vyloučil rovněž znovu, že by eurozóna umožnila Řecku odpis dluhu. „Je to překvapující, protože Řecku se již daří lépe, než zpráva popisuje,“ řekl Dijsselbloem nizozemské televizi. Dodal, že věřitelé Řecka, mezi něž patří MMF a země eurozóny, budou připraveni k dalšímu zmírnění podmínek splácení dluhu, pokud Řecko bude nadále spolupracovat při reformách. „Na konci současného (záchranného) programu v polovině roku 2018 se znovu podíváme na to, co je možné a co je nutné. Ale ne dříve,“ upozornil. Vyloučil však jakoukoliv úlevu od základního dluhu.

Silně zadlužené Řecko se předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). MMF se do tohoto programu sice finančně nezapojil, nadále však o své účasti jedná, poznamenala agentura Reuters.

BRAND24

Vládní dluh Řecka vůči HDP (%):


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Rozzlobená eurozóna. Řecko plánuje přilepšit před Vánoci penzistům

Řecká ekonomika roste nejrychleji za osm let. Příští rok slibuje výrazné oživení

10 nejzadluženějších zemí světa: o překvapení není nouze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).