Menu Zavřít

Řecko může brzy znovu dostat finanční pomoc

18. 4. 2016
Autor: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Mezinárodní věřitelé znovu zahájili vyjednávání v Aténách. Cílem je „co nejdříve“ dokončit hodnocení řeckých reforem. Jednání, jež mají zhodnotit stav řeckých reforem, je nutné dokončit, aby mohlo Řecko dostat další finanční pomoc.

Jednání se přitom táhnou už měsíce, protože se Mezinárodní měnový fond a Evropská unie nemohou dohodnout na dalším scénáři, jak se bude řecká ekonomika vyvíjet. Proti další finanční pomoci je zejména Německo, které trvá na tom, aby Řekové začali hospodařit s rozpočtovým přebytkem. MMF naopak tvrdí, že je třeba v řecké ekonomice investovat, aby mohla začít růst.

Mluvčí řecké vlády uvedla, že předběžná dohoda by mohla být dosažena tento týden před pravidelným setkáním ministrů financí eurozóny, tzv. Euroskupiny v Amsterdamu 22. dubna. Evropská komise však žádné konkrétní datum nepotvrdila.

„Po konstruktivních jednáních ve Washingtonu se šéf delegace vrací do Atén. Cílem jeho cesty je dokončit první hodnocení řeckého programu, jak rychle to jen bude možné,“ uvedl mluvčí Evropské komise podle agentury Reuters.

BRAND24

Různé cíle

Mezinárodní věřitelé a řecké úřady naposledy jednali minulý týden ve Washingtonu na zasedání MMF.

Věřitelé z eurozóny a Mezinárodní měnový fond se různí ohledně cílů, které byly nastaveny v poslední dohodě o finanční pomoci Řecku. Jedná se hlavně o cíl, aby země dosahovala primárního přebytku rozpočtu ve výši 3,5 procenta HDP počínaje rokem 2018. MMF tvrdí, že je nerealistické, aby v následujících desetiletích Řecko hospodařilo s takovým přebytkem.
„Rozpočtové cíle, které jsme dojednali loni v létě na období po roce 2018, musíme respektovat,“ dodal mluvčí Komise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).