Menu Zavřít

Reciproční odveta: Moskva vyhostí 23 britských diplomatů

17. 3. 2018
Autor: čtk

Rusko dnes, den před svými prezidentskými volbami, dál vyhrotilo diplomatickou válku s Londýnem, když vyhostilo 23 britských diplomatů, ohlásilo uzavření britského konzulátu v Petrohradě a zastavilo činnost kulturní instituce Britská rada (British council) v zemi. Očekávaná odveta za středeční vypovězení 23 ruských diplomatů z Británie je další etapou kauzy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Londýn z útoku obvinil Moskvu, která to odmítá.

Další prohloubení sporu není vyloučeno, vyplývá z informací z obou metropolí. V Londýně bylo oznámeno, že další kroky projedná na začátku příštího týdne britská rada pro národní bezpečnost. Moskva podle ruského ministerstva zahraničí naopak Brity upozornila, že „Rusko si vyhrazuje právo přijmout další reciproční opatření v případě, že britská strana podnikne vůči Rusku další nepřátelské kroky“.

Pokračování roztržky předpověděla i britská premiérka Theresa Mayová, která oznámila, že Británie v příštích dnech spolu se svými spojenci zváží další postup. Londýn má podle ní při nynějším sporu s Moskvou silnou podporu ze zahraničí. „Nikdy nebudeme tolerovat ohrožení životů britských občanů a dalších lidí žijících na britském území ze strany ruské vlády. Můžeme si být jisti silnou podporu, kterou nám projevili naši přátelé a spojenci z celého světa,“ citovala dnešní slova Mayové agentura Reuters.

Moskva dnes reagovala na středeční rozhodnutí Londýna vyhostit 23 ruských diplomatů, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. Británie rovněž zrušila plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni, mimo jiné jednání s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Členové britské vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a v červenci.


Akce jménem COB: bývalý československý špion rozvířil britskou politiku

 Jeremy Corbyn, krycí jméno COB


Britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow dnes prohlásil, že Londýn ruské diplomaty vyhostil až poté, co Rusko neposkytlo vysvětlení, jak se sovětská toxická látka Novičok, která byla podle britských zdrojů při útoku na Skripalovi použita, do Británie dostala. „Vždy budeme dělat, co je potřeba pro naši ochranu,“ řekl novinářům.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes v ruské televizi popřela, že by se substance vyráběla v bývalém SSSR nebo v Ruské federaci. Obvinila zároveň Británii, Česko, Slovensko, Švédsko a USA, že jsou možnými původci této látky. Praha, Bratislava a Stockholm obvinění obratem odmítly.

BRAND24

Britská policie údajně začala kontaktovat ruské emigranty žijící v Británii kvůli jejich bezpečnosti. Reaguje tak na nedávné úmrtí Nikolaje Gluškova, bývalého přítele miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského, které Britové nyní vyšetřují jako vraždu. Gluškov byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Londýně nedlouho poté, co se někdo pokusil na jihu Anglie otrávit Skripala a jeho dceru, uvedl zpravodajský server BBC News.

Přečtěte si také:

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Spisovatel Forsyth se pomiloval se s StB. Sledování cizinců měla tajná policie v popisu práce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).