Menu Zavřít

Vládní krize v Rakousku: Kancléř Kurz chce odvolat ministra vnitra Kickla

20. 5. 2019
Autor: čtk

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz se v reakci na korupční skandál rozhodl navrhnout odvolání kontroverzního ministra vnitra Herberta Kickla, v takovém případě ale svobodní (FPÖ) chtějí opustit vládní kabinet. Kurz dnes po jednání s ministrem oznámil, že na Kicklově odchodu trvá.

Rakouská média předpokládají, že ministerské posty po svobodných zastoupí odborníci, kteří zemi spolu s lidovci dovedou k zářijovým předčasným volbám. Kurz o víkendu vypověděl koaliční smlouvu své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ, stále ale existovala možnost společné vlády do předčasných voleb.

Kurz již dříve řekl v reakci na skandál kolem Heinze-Christiana Stracheho, který v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu vicekancléře, že je nepřijatelné, aby Kickl byl ministrem vnitra během nadcházejícího vyšetřování. Po dnešním večerním jednání s Kicklem pak Kurz prohlásil, že prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi navrhne, aby ministra odvolal.

Mluvčí FPÖ v reakci na Kurzova slova zopakoval, že v případě Kicklova odvolání opustí vládu všichni ministři za svobodné. Ti ovládají kromě ministerstva vnitra například i rezorty obrany či zahraničí. Designovaný předseda FPÖ Norbert Hofer dnes v rozhovoru s ORF neřekl, kdy ministři jeho strany z vlády odejdou. Podle něj je třeba zajistit „spořádaný přechod“. Důležité je podle Hofera, aby v zemi panovala stabilita.

Nejsilnější rakouská opoziční strana SPÖ požaduje, aby skončila celá Kurzova vláda a aby zemi do předčasných voleb vedla vláda odborníků. Podle předsedkyně sociálních demokratů Pamely Rendiové-Wagnerové, která se dnes večer sešla s prezidentem Van der Bellenem, by konec celé vlády byl „dobrým a přijatelným řešením“. Politická krize kolem FPÖ už podle ní přerostla ve „státní krizi“.

Německá média v pátek zveřejnila tajně pořízené video zachycující Stracheho, jak slibuje veřejné zakázky údajné ruské investorce výměnou za podporu v kampani před předčasnými volbami v roce 2017. Skandál dopadl i na Kickla, který byl v době pořízení předloňského videa generálním tajemníkem FPÖ.

BRAND24

Kurz proti Pellegrinimu. Rakousku vadí dostavba slovenské elektrárny Mochovce

Čtěte dále:

Politická krize v Rakousku. Kurz vypověděl koalici s FPÖ, země míří k předčasným volbám

Rakouský vicekancléř Strache zapletený do aféry státních zakázek rezignoval

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).