Menu Zavřít

Rakouský prezident Van der Bellen pověřil lidovce Kurze sestavením vlády

7. 10. 2019
Autor: čtk

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes dopoledne pověřil předsedu Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením vlády. Kurzovi lidovci jasně zvítězili v předčasných volbách konaných 29. září.

Kurz má nakročeno k tomu, aby se ve svých 33 letech stal už podruhé kancléřem. Dnes dostal pověření k sestavení nové vlády po přibližně hodinovém rozhovoru s hlavou státu. Van der Bellen po jednání konstatoval, že při rozhovorech s šéfy stran v posledních dnech nabyl dojmu, že lidová strana bude schopna vládu vytvořit.

Podle APA nyní Kurz zahájí předběžná jednání s předsedy ostatních stran, a to v pořadí určeném jejich ziskem ve volbách do Národní rady z 29. září. Kurzovi se přitom otvírají hned tři možnosti vytvoření koaliční vlády dvou stran. Většinový kabinet by vytvořil se sociálními demokraty (SPÖ), s protiimigračními Svobodnými (FPÖ) i se Zelenými. Právě poslední možnost je v Rakousku nyní zmiňována patrně nejčastěji, ačkoli je dosud nevyzkoušená.

Rakouská lidová strana získala ve volbách 37,5 procenta hlasů a obsadí 71 křesel v 183členné Národní radě. Na druhém místě skončili sociální demokraté s 21,2 procenta hlasů a ziskem 40 křesel, což je nejhorší výsledek strany od konce druhé světové války.

Výrazně propadla ve srovnání s předchozím hlasováním Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která dostala 16,2 procenta hlasů.

Právě kvůli FPÖ se předčasné volby musely konat. Koaliční vláda, ve které strana spolupracovala s Kurzovými lidovci, padla letos v květnu kvůli aféře bývalého předsedy svobodných Heinze-Christiana Stracheho.

Zelení získali 13,9 procenta hlasů a do parlamentu vyšlou 26 poslanců. Nejlepší výsledek v dosavadní historii zaznamenala také liberální strana NEOS, která dostala 8,1 procenta hlasů a bude mít 15 poslanců.

Dále čtěte:

Politická krize v Rakousku. Kurz vypověděl koalici s FPÖ, země míří k předčasným volbám

Rakouský vicekancléř Strache zapletený do aféry státních zakázek rezignoval

České podzemí pod Vídní aneb Jak se nenápadná hospoda stala centrem exilového undergroundu

Vládní krize v Rakousku: Za videem stojí vídeňský právník, Strache podal trestní oznámení

Rakouská rekonstruovaná vláda padla. Parlament jí vyjádřil nedůvěru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?