Menu Zavřít

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou obnovila zpracování ropy

10. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou podle mluvčího petrochemického holdingu Unipetrol Mikuláše Dudy obnovila zpracování ropy. Zařízení bylo odstaveno od poloviny května kvůli havárii krakovací jednotky. Provozovatelem rafinérie je Česká rafinérská, která Unipetrolu patří. Celkovou škodu na technologiích společnost odhaduje na čtyři sta milionů korun.

Firma neplánovanou odstávku provozu dokázala využít pro další údržbu a provedla práce, se kterými se počítalo na rok 2017, uvedl generální ředitel České rafinérské Krzysztof Zdziarski. Další větší odstávka provozu by podle něj v Kralupech neměla nastat dříve než v roce 2018.

Unipetrol dnes rovněž uvedl, že má pro Kralupy sjednáno pojištění jak proti poškození majetku, tak proti souvisejícímu přerušení provozu. Firma je také v kontaktu s pojistiteli a poskytuje veškerou součinnost pro řádné posouzení škody, která byla způsobena vzplanutím uhlovodíků.

Hned po květnovém výbuchu hrozilo, že Česko bude muset kvůli havárii sáhnout do státních palivových rezerv, které schraňuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR). To ale nakonec nebylo nutné. Unipetrol si však od správy rezerv pronajal volný zásobník na 80 tisíc tun ropy v Nelahozevsi, kde uskladnil ropu, jejíž dodávku již nešlo zastavit.

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Kromě Kralup provozuje ještě rafinérii v Litvínově. Roční kapacita obou tuzemských rafinérií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinérii připadá 3,3 milionu tun.

V litvínovském areálu loni Unipetrol postihl požár etylenové jednotky. Její rekonstrukce trvala déle než deset měsíců a byla ukončena v polovině letošního srpna. Náklady na rekonstrukci dosáhly čtyř miliard korun.
Unipetrol letos oznámil, že Českou rafinérskou sloučí s další dceřinou společností Unipetrol RPA. Nástupnickou společností bude Unipetrol RPA. Fúzi již schválily valné hromady obou společností, spojení by mělo nastat od ledna.

O situaci na trhu s ropou čtěte více:

Závody pokračují. Arábie a OPEC těží rekordní množství ropy

BRAND24

Nová ropa na Aljašce? Jediný nález zvýšil zásoby o 80 procent

Americká ropa se přehoupla přes 50 dolarů. Poprvé od června


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).