Menu Zavřít

Putinův státní kapitalismus: navrch huj, uvnitř dotace

7. 6. 2017
Autor: CC-BY 4.0/kremlin.ru

Ruská ekonomika se sice nadechuje k růstu, tento rok by měla přidat okolo 1,7 procenta, ale většina ruského hospodářství je navázána na státní podporu. Ruská vládnoucí garnitura se chlubí některými úspěchy, jako je export jaderné technologie do Indie nebo stavba nového civilního letadla, jenž má konkurovat Airbusu i Boeingu. Ale firmy by bez státních peněz a zakázek v mezinárodní konkurenci jen těžko obstály.

Tři roky od uvalení sankcí EU a USA po anexi Krymu se ekonomika Ruska začíná vzpamatovávat. Pomáhají k tomu ceny ropy, jež se nyní drží okolo hranice 50 dolarů za barel. Také ruský prezident Vladimir Putin a jeho vláda se snaží vyvolat dojem, že ekonomika je otevřená a dobře funguje.

Vývoj HDP Ruska za poslední tři roky


source: tradingeconomics.com

Na „ruském Davosu“ v Petrohradě mohl Putin během ekonomického fóra SPIEF přivítat i zahraniční byznysmeny. „Hosté zde v sále celkem spravují kapitál ve výši 11 miliard dolarů,“ pochvaloval si Putin na setkání, kde byli přítomni zástupci investičních fondů z 23 zemí a šéfů 250 zahraničních firem.

Pro ruského prezidenta je stále důležitější prezentace„úspěchů“ ruské ekonomiky, uvedl německý Die Zeit.


Rusko se připravuje na MS ve fotbale v roce 2018:

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu

[mf-galerie id=2925]


Na ekonomickém fóru se pochlubil novým letadlem Irkut MS-21 vicepremiér pro zbrojní průmysl Dmitrij Rogozin (po uvalení sankcí na jeho osobu reagoval slovy: tanky nepotřebují víza). Letadlo prý brzy bude konkurovat západním výrobcům Boeing a Airbus, oznámil Rogozin.

Vicepremiér Rogozin se chlubí novým letadlem

Irkut MS-21 absolvoval první let 28. května 2017 a má znepříjemnit pozici na trhu Boeingu 737 a Airbusu A320neo. Zatím si jej objednaly ruské aerolinie Aeroflot (stát vlastní 51 procent akcií) v počtu 50 kusů. První letadla mají být dodána v roce 2019. Dalšími zákazníky jsou Red Wings Airlines, Air Tanzania, Cairo Aviation a ázerbájdžánské aerolinie AZAL.

Jak vypadá ruské letadlo Irkut MS-21:

Letouny vyrábí Sjednocená letecká korporace OAK, kterou založil v roce 2006 Putin v rámci plánu znovuoživení leteckého průmyslu v Rusku. Patří do něj tradiční výrobci Suchoj, MiG, Tupolev, Irkut. Koncern měl loni obrat 416,92 miliard rublů (170 miliard korun) a vykázal ztrátu 4,48 miliardy rublů (1,84 miliardy korun). Zaměstnává přes sto tisíc lidí.

Export jádra

Rozvoj letecké výroby je pro Putina jednou z priorit. Další je export jaderných technologií. Ruský státní Rosatom má v Indii stavět už pátý a šestý jaderný reaktor v elektrárně Kudankulam.

V provozu jsou první dva reaktory, se stavbou třetího a čtvrtého se má začít podle Rosatomu na konci června. Rosatom na svých stránkách uvádí, že staví 8 reaktorů v Rusku a 34 v zahraničí (Čína, Írán, Bělorusko) a dva reaktory má postavit i v Maďarsku.


Vídeň se bojí ruských reaktorů v Maďarsku:

Maďaři staví dva ruské reaktory 250 km od Vídně. Rakousko chystá žalobu  Elektrárna Paks.


Ruské ministerstvo průmyslu pro tento rok počítá s růstem HDP o dvě procenta (Světová banka počítá s růstem 1,7 procenta). V rezervních fondech disponuje vláda 80 miliardami eur (2,1 bilionu korun).

Státní podpora na vše

Problém ruské ekonomiky je ale přílišný „státní kapitalismus“, kdy jsou klíčové projekty řízeny vládou. To uvedl i Putinův ekonomický poradce Alexej Kudrin (v letech 2000 až 2011 byl ministrem financí). O reformách se v Rusku mluví řadu let, ale spíše se zvyšuje objem přerozdělování peněz.

„Téměř všechny důležité sektory ruské ekonomiky se staly v minulých letech objektem státní podpory,“ potvrdil znepokojivý trend Nikolaj Kašajev z banky Promsvjazbank. Zejména v zemědělství a strojírenství se stávají zároveň částí firemních zisků, dodal v německém Die Zeit.


Putin podporuje Ladu:

Putinova Lada chce dobýt německý trh. Pomoci má český manažer

[mf-galerie id=2851]


Petrohradský ekonom Kudrin zdůrazňuje, že právě direktivní řízení a státní monopoly neumožňují, aby se Rusko technologicky dotáhlo na světovou špičku, i když se Putinův režim snaží tvrdit opak. Bez reformy ruské byrokracie a soudnictví to nepůjde.

„Musíme si připustit problém, že se Rusko ve světě technologicky propadlo. To je dle mého názoru největší výzva, se kterou se musíme v následujících 10 až 15 letech vyrovnat,“ řekl ekonom v lednu pro Financial Times.

Kudrin odešel z vlády v roce 2011, kvůli sporu o výdaje na obranu, ale stále zůstává poradcem prezidenta. Bez skutečných reforem se podle něj do roku 2021 ruský HDP nepřehoupne přes 2,4 procenta ročně.

Od kremelských úředníků zaznívají názory spíše v tom duchu, že se Putin do voleb v březnu 2018 do žádných reforem nebude hnát, a potom se odhodlá jen k těm nejnutnějším, protože strukturální reformy by bolely jeho voliče.

BRAND24

Dále čtěte:

Putin nabízí Erdoganovi rakety S-400

Stalin, Brežněv, Putin: podle současných Rusů ideální vůdci

Přívrženec Stalina na demonstraci v Bělorusku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).