Menu Zavřít

Putin: Trump chce oslovit voliče srdcem

27. 10. 2016
Autor: čtk/ap

Okázalá a nestandardní kampaň republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států vychází z toho, že Donald Trump je zosobněním obyčejných voličů, které chce oslovit srdcem. Dnes to na konferenci mezinárodního Valdajského diskuzního klubu v jihoruském Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň i opětovně odmítl, že by Rusko neslo odpovědnost za vměšování se do prezidentských voleb v USA

„Vybral si metodu, aby se dostal přímo k srdcím voličů,“ řekl Putin. „Samozřejmě, že se chová okázale, to vidíme, ale myslím, že k tomu má důvod,“ dodal.

Ruský prezident rovněž hovořil o tom, že spolupráce s administrativou dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy je obtížná, neboť Washington nedodržuje dohody. Jako příklad ruský prezident označil Sýrii. Mezinárodní ujednání Ruska a USA o příměří v blízkovýchodní zemi ztroskotalo, z odpovědnosti za krach se vzájemně obviňují obě strany. Putin dodal, že Rusko v současné době v Sýrii prokazuje zdrženlivost, ale pohár jeho trpělivosti může přetéct.

Zároveň opět odmítl tvrzení, že Rusko se snaží ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Taková obvinění považuje za hysterická. Putin to prohlásil v projevu na konferenci mezinárodního Valdajského diskuzního klubu v jihoruském Soči.

Přečtěte si o akcích Ruska ve středomoří, které zneklidňují západní země:

Ruská flotila ve Středomoří znervózňuje NATO

 Ruská flotila,

„Ve Spojených státech byla vyvolána hysterie, že Rusko ovlivňuje americké prezidentské volby,“ řekl s tím, že je to jen úskok, který má zakrýt fakt, že americké politické elity nemají žádné řešení vážných problémů, jako jsou státní dluh či kontrola zbraní.

„Je mnohem snazší odvést pozornost lidí takzvanými ruskými hackery, špióny a vměšováním. Opravdu si někdo myslí, že by Rusko mohlo jakkoli ovlivnit volbu amerického národa? To je snad Amerika nějakou banánovou republikou? Amerika je velká mocnost,“ dodal.

V listopadových volbách se o americký prezidentský úřad utkají demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Trump v televizní debatě s Clintonovou prohlásil, že vůbec není jisté, že počítačové útoky podniklo Rusko. Clintonová zase varovala, že Putin chce v Bílém domě loutku. Trump odmítl, že by se mohl stát loutkou, a prohlásil, že se šéfem Kremlu chce spolupracovat. Putin již dříve uvedl, že je připraven jednat s novým prezidentem, ať už jím bude kdokoli.


O komplikovaných vztazích mezi západem a Ruskem čtěte více:

Nové protiruské sankce není na koho uvalit. V Kremlu došli kandidáti

BRAND24

Summit EU odsoudil násilí v Halabu. Rusko prý Evropu záměrně oslabuje. Ve hře jsou další sankce

Generál Pavel: Rusko není rivalem pro NATO, válku nechystá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).