Menu Zavřít

Putin po čtyři hodiny povzbuzoval Rusy. Recese podle něj skončila

15. 6. 2017
Autor: čtk

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v každoročním přímém televizním přenosu přesvědčoval ruskou veřejnost, pociťující dopady poklesu cen ropy a plynu i důsledky západních sankcí, že zase bude líp. Ani po čtyřech hodinách na obrazovce, které letos zpestřily uštěpačné vzkazy od jeho kritiků, Putin neodpověděl jednoznačně na dotaz, zda za rok přijde zase, tedy zda bude kandidovat v březnových prezidentských volbách na další šestileté období.

„Recese skončila a přešli jsme k hospodářskému růstu,“ zdůraznil Putin v úvodu své pravidelné televizní debaty s národem, který podle zaslaných dotazů sužuje zejména růst cen a klesající životní úroveň. Putin připustil, že v zemi vzrostl počet lidí žijících pod hranicí chudoby, a musel čelit otázkám, jak přežít z učitelských platů, či z částek pohybujících se pod životním minimem.

Sankce, vyhlášené Západem v reakci na ruskou anexi Krymu, a konflikt na Ukrajině nepředstavují podle Putina kardinální problém, historicky ani nejsou ničím novým - a navíc prý donutily Rusy „zapnout mozky“ a rozvíjet dříve zanedbávaná odvětví. Více uškodil pokles cen ropy a plynu.

„Nic tak mimořádného se neděje, tak kvůli čemu teď začali mluvit o sankcích? Svědčí to o vnitropolitickém boji v USA,“ zareagoval Putin na středeční rozhodnutí amerických senátorů, kteří schválili nové, rozsáhlé sankce proti Rusku jako trest za údajné vměšování Moskvy do loňských prezidentských voleb v USA. Putin dnes naopak obvinil Američany, že prosazují své zájmy všude ve světě, čemuž se jiné země neodváží klást odpor - na rozdíl od Ruska. Nicméně na dotaz svého přívržence z Arizony šéf státu ujišťoval, že Rusko nepovažuje Spojené státy za nepřítele.


Putin si v Rusku udržuje obrovskou popularitu. Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin


Zažertoval také o možnosti azylu pro bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, odvolaného prezidentem Donaldem Trumpem během vyšetřování "ruské stopy" v amerických prezidentských volbách.

A svému ukrajinskému protějšku Petru Porošenkovi, který zrušení víz pro Ukrajince při cestách do Evropské unie oslavil i Lermontovými verši „Sbohem nemyté Rusko, země otroků, země pánů“, odpověděl nejen vysvětlením kontextu básně, ale i citací ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, že více než „Lachové“ (Poláci) ničí Ukrajinu její vlastní děti.

Putin již popatnácté během své politické kariéry debatoval s krajany před kamerami v přímém přenosu a podobně jako v předchozích letech se starostlivě zajímal o dojemné případy jednotlivců, například invalidního chlapce, žádající o bezplatnou přepravu k pravidelným zákrokům v ordinaci.


Zastaví německá obrana ruské hackery? Přečtěte si více:

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

 Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová


„Slibuji, že se na to podívám,“ odpovídal šéf státu žadatelům, kteří se na něj obraceli jako na „poslední naději“. „Řeší se to, ale ne tak rychle, jak bych si přál,“ poznamenával prezident na adresu obecnějších problémů.

Při této příležitosti poodhalil roušku tajemství okolo vlastní rodiny. „Nedávno se narodil druhý vnuk,“ prozradil a ujišťoval, že jeho dcery navzdory fámám žijí v Moskvě i s vnuky, ze kterých nechce nechat vyrůst žádná princátka.

„Pracuji,“ odvětil jednoslovně na dotaz, co dělá ve volném času. A vtipy, ani ty na sebe, si prý nepamatuje.

Média ocenila, že v pečlivě zrežírovaném představení se jako prvek „glasnosti“ objevily v rohu obrazovek i vzkazy od nespokojenců typu: „Tři prezidentská období stačila!“, „Kdy přestanete porušovat ústavu?“, anebo „Sbohem, Vladimire!“. Sám Putin přímo zareagoval až na vzkaz „Všechno dobře dopadne“. „Tak tomu bude, potvrzuji,“ řekl.

BRAND24

Již před debatou experti podle serveru Newsru.com odhadovali, že hlavním účelem bude uklidnit společnost. „Lidem předvedou živého a zdravého prezidenta ve stylu 'buďte v klidu, o vše se postarám',“ usoudil politolog Nikolaj Mironov.

Dále čtěte:

Byl jsem odvolán kvůli vyšetřování ruských aktivit, tvrdí exšéf FBI Comey

Služba v KGB byl můj cíl, řekl Putin americkému režisérovi

Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).