Menu Zavřít

Putin nabízí Erdoganovi rakety S-400

1. 6. 2017
Autor: Соколрус via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Rusko je připraveno prodat Turecku moderní rakety protivzdušné obrany S-400. Uvedl to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Výroba S-400 v Turecku podle něj závisí na připravenosti tureckého průmyslu. O prodeji ruských zbraní hovořil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s Putinem minulý měsíc v Soči.

„Posuzovali jsme možnost prodeje systémů S-400, jsme k tomu ochotni,“ řekl Putin. „Jsme připraveni dodat tyto nejnovější a nejúčinnější zbraně. Prezident Erdogan o tom ví, vědí o tom i naši a turečtí vojáci,“ pochvaloval si ruskou zbraň Putin.

„Pokud jde o kooperaci, tak to je samostatná otázka, spjatá s připraveností tureckého průmyslu. Takovou techniku dosud nikde v zahraničí nevyrábíme (…) V principu ale není nic nemožné,“ dodal ruský prezident.


Do aktuálního dění v Rusku zasahuje i očekávaná sportovní událost:

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu

 Na modernizovaném moskevském stadionu Lužniki probíhají dokončovací práce. Příští rok se na něm bude konat finále mistrovství světa


Připomněl, že Rusko společně s Indií vyrábí protilodní střely BrahMos, což si ale vyžádalo desetileté přípravy ohledně technologií a techniků.

V březnu se v moskevských médiích objevily zprávy, že Rusko zahájilo dodávku protivzdušných systémů S-400 do Číny. O nákupu prý uvažuje také Indie.

CONTENT24

V Rusku pluky vyzbrojené systémy S-400 například chrání Moskvu před raketovým útokem, protirakety jsou rozmístěny i na anektovaném ukrajinském Krymu či na ruské letecké základně Latákíja v Sýrii. Rusové začali vyvíjet i nástupce, systém S-500.

Přečtěte si více o politice ruského a tureckého lídra:

McCain: Putin je pro svět větší hrozba než Islámský stát

Turecká odplata: Veto spolupráce NATO s Rakouskem

Nedostižný Putin. Podle průzkumu by prezidentské volby opět vyhrál


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).