Menu Zavřít

První osada po 25 letech. Izrael obnovuje kontroverzní program

20. 6. 2017
Autor: ČTK

Izrael zahájil výstavbu nové židovské osady. Oznámil to premiér Benjamin Netanjahu. Za minulých 25 let to bude první nová osada na Západní břehu Jordánu. Dosud Izrael výstavbu omezoval na rozšiřování stávajících sídlišť.

Sídlo Amišai je určeno pro asi 40 rodin vystěhovaných z osady Amona, kterou nechal vyklidit izraelský soud, protože byla nelegální. Netanjahu, který stojí v čele velmi pravicové vlády, těmto rodinám slíbil, že jim bydliště nahradí.

„Práce na budování nové osady dnes začaly, jak jsem slíbil,“ napsal Netanjahu na twitteru a text doplnili snímky bagrů připravujících terén. „Mám tu čest být po desetiletích první premiér, který buduje novou osadu v Judeji a Samaří,“ sdělil premiér v tweetu, kde použil pro Západní břeh historické označení.

Židovské osady jsou z pohledu mezinárodního práva nelegální a komplikují řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Neschvalují je ani USA, byť jsou blízkým spojencem Izraele.

Izraelské sdělovací prostředky upozorňují na načasování nové výstavby. Ve středu má totiž do Izraele dorazit zeť a poradce amerického prezidenta Jared Kushner a má jednat s izraelskými i palestinskými představiteli o možné obnově mírových rozhovorů. Mluvčí palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná označil zahájení stavebních prací za „zásadní stupňování napětí a pokus zmařit snahu americké administrativy obnovit mírová jednání“.

Kushner spolu s bezpečnostním poradcem Jasonem Greenblattem chtějí podle Bílého domu projednat otázky, na něž kladou obě strany důraz, a jejich představu o příštích krocích. Mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2014.

Problematický přesun velvyslanectví USA v Izraeli
Trumpův předvolební slib, že přesune americké velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, vyvolal loni značné pobouření hlavně mezi představiteli Palestiny a některých arabských zemí. Postavení Jeruzaléma je totiž jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Trump však 1. června podepsal doložku k zákonu, která odsouvá stěhování nejméně o dalšího půl roku. Prezident má nadále v úmyslu velvyslanectví do Jeruzaléma přesunout, nyní se ale rozhodl, že ho ponechá v Tel Avivu, aby co nejvíce zvýšil šanci na dosažení mírové dohody mezi Palestinci a Izraelci, vysvětlil Trumpův krok Bílý dům.

Izraelský ministr Juval Steinic, blízký Netanjahuův spolupracovník, rozhodnutí USA kritizoval. Washington podle něj podlehl arabskému tlaku. „Myslím, že je načase, abychom ukončili tuto frašku. Všichni uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Když sem Trump přijede, jede do Jeruzaléma, ne do Tel Avivu,“ řekl. Na námitku, že Trump slíbil, že přesune ambasádu později, Steinic uvedl: „Doufám, že se to stane dřív, než přijde Mesiáš.“

Netanjahu podle odborníků nemá obavy z komplikací vztahů s USA. Na pondělní schůzi své strany Likud řekl, že „lepší vláda pro osady než ta současná nebyla a nebude“.

BRAND24

Západní břeh je domovem téměř tří milionů Palestinců a asi 400 tisíc osadníků. Podle původních představ měla na Západním břehu a v Pásmu Gazy vzniknout nezávislá Palestina. Přítomnost osad na Západním břehu ale tento plán komplikuje.

Přečtěte si také:

Esej: Hnutí Hamás 2.0

Izrael se stává plynovou velmocí. Z tamního boomu mají prospěch i české firmy

Příprava na kyberválku. Izraelci testují holografické brýle od Microsoftu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).