Menu Zavřít

Provoz účtenkové loterie k EET bude ročně stát 12 milionů

30. 5. 2017
Autor: ČTK

Ministerstvo financí zaplatí ročně za komplexní provoz účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) společnosti Wincor Nixdorf 12,4 milionu korun bez DPH. Firma uspěla v otevřeném výběrovém řízení. Bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu.

MF původně chtělo spustit účtenkovou loterii s názvem „Účtenkovka“ v polovině letošního roku. Podle materiálu „dodavatel služeb předpokládá nejzazší termín dodání služby v polovině září 2017“. MF konkrétní termín upřesní, uvádí dokument.

Na celkové zabezpečení účtenkové loterie je v rozpočtu MF pro letošek 100 milionů korun. Ministerstvo hodlá ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher. „V rámci výher se počítá s pěti hlavními výhrami, a to první výhra jeden milion korun, druhá výhra automobil (v hodnotě přibližně 400 tisíc korun), třetí výhra 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá 100 tisíc korun. Větší část výher je pak rozložena následovně: 20 výher po 20 tisících, 1000 výher po jednom tisíci a 20 tisíc výher po sto korunách,“ uvádí materiál.


Babiš čelí kvůli EET žalobě. Čtěte více

Ministr financí Andrej Babiš navštívil pražskou restauraci Magická zahrada, kde si prohlédl provoz po spuštění systému elektronické evidence tržeb


Loterie má podle ministerstva zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní. Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

BRAND24

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

EET
Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou příští rok další obory podnikání. Dosud obchodníci vydali zhruba 1,4 miliardy účtenek.

O EET dále čtěte:

EET srazila platby kartou na internetu

Půl roku s EET. Babišův experiment dostal drobné podnikatele do potíží

Evidence tržeb má v nejbližších letech přinést státu navíc 23 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).