Menu Zavřít

Protikorupční policie zadržela exposlance ODS Hrbatu

17. 5. 2016
Autor: čtk

V budově pražské firmy Techniserv zasahovala protikorupční policie. Podle informací týdeníku Euro byl zadržen bývalý náměstek ministra obrany a exposlanec za ODS Michael Hrbata.

„Dnešního dne provádíme úkony trestního řízení v Praze,“ potvrdil v úterý odpoledne Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie. Víc konkrétní být nechtěl. Podle zjištění týdeníku Euro na místě policisté v kuklách a vynášeli dokumenty, zásah prý spustilo prověřování některých veřejných zakázek.

Techniserv často obchoduje s ministerstvem obrany i dalšími veřejnými institucemi včetně pražského a brněnského magistrátu. Pro státní podnik Vojenský technický ústav modernizuje letištní rádiová polohová návěstidla. Pro Vojenský historický ústav zase připravuje projektovou dokumentaci přestavby pražského Armádního muzea.

Firma Techniserv je personálně propojená s brněnskou společností Techniserv IT, která figuruje v kauze bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Spolu s někdejším ředitelem resortního IT odboru Milanem Hojerem jsou obžalovaní z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle detektivů Šiška se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv IT uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek.

BRAND24

Celkem si prý mohly firmy přijít na zhruba 386 milionu korun, což je údajně o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém. Státní zástupce stíhání některých lidí zastavil.

Zadržený Michael Hrbata působil jako náměstek ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Na starosti měl školství a personalistiku, jeho hlavním úkolem byla tvorba kariérního řádu pro vojáky, který dodnes stoprocentně nefunguje. Po odchodu z ministerstva se příliš nemusel poohlížet po nové práci, resortní Univerzita obrany v Brně mu vytvořila trafiku – v červnu 2013 se stal zástupcem rektora pro investiční rozvoj. Na začátku roku 2014 však bylo jeho místo zrušeno.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).