Menu Zavřít

Protesty nepomohly: zákon proti Sorosově univerzitě prošel maďarským parlamentem

4. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Maďarský parlament schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána.

Pro novelu zvedlo ruku 123 poslanců, proti jich bylo 38 a stejný počet zákonodárců se hlasování zdržel. Hlasování krátce přerušil nezávislý poslanec spuštěním sirény na protest proti zákonu, uvedla agentura Reuters.

Proti vládnímu návrhu zákona už v neděli demonstrovaly tisíce maďarských a zahraničních studentů, profesorů a dalších lidí. Zákon by podle nich mohl univerzitu donutit k odchodu z Maďarska.

Projděte si nedávné protesty v galerii:

Novela schválená ve zrychleném řízení obsahuje některé nové požadavky, například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon dále nově stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země - v případě CEU tedy Spojené státy - podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu. Orbán v pondělí ujistil, že je ochoten jednat se Spojenými státy o budoucnosti CEU, která má čas do února příštího roku, aby se nové úpravě přizpůsobila.

Maďarský premiér je otevřeným kritikem liberálních občanských organizací, které založil Soros. Opakovaně také Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Minulý pátek Orbán prohlásil, že CEU, na které nyní studuje kolem 1400 studentů, porušovala předpisy při udělování diplomů. Univerzita to odmítá.

Podporu CEU vyjádřili maďarští vědci a výukové organizace, a také více než 500 předních mezinárodních akademických pracovníků, včetně 17 laureátů Nobelovy ceny. Výhrady k nové legislativě vyjádřilo také americké ministerstvo zahraničí.


O Orbánově útoku na středoevropskou univerzitu čtěte více:

Tisíce lidí přišly v Maďarsku podpořit Sorosovu univerzitu

Podvádíte, obvinil Orbán Sorosovu univerzitu v Budapešti. Američané jsou znepokojeni

Orbánovo tažení proti Sorosovi pokračuje. Míří na jeho školu

Georg Soros


Proti novele, „která má znemožnit působení zahraničních akademiků a vědců v Maďarsku a která bude mít za faktický zánik nejlepší maďarské univerzity, Středoevropské univerzity v Budapešti“, se v otevřeném dopise adresovaném Orbánovi vyslovili zástupci českých vzdělávacích a kulturních institucí.

BRAND24

„Takto diskriminační zneužívání práva je charakteristikou nedemokratických, autoritářských režimů, o kterých jsme předpokládali, že se po zkušenostech z minulého století do Evropy již nevrátí,“ stojí v dopise, pod nímž jsou podepsáni například děkanka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová, děkan FAMU Zdeněk Holý nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Vídeňská místostarostka Maria Vassilakouová CEU nabídla, aby se usídlila v rakouské metropoli. „Pokud by si univerzita měla hledat jiné sídlo, ráda bych Sorosovu univerzitu pozvala do Vídně,“ řekla politička ze strany Zelených v rozhovoru, který dnes zveřejnil rakouský deník Kurier. Její spolupracovníci už prý jsou s CEU v kontaktu. Středoevropská univerzita byla v roce 1991 založena v Praze, v Maďarsku působí od roku 1996.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).