Menu Zavřít

Proč Trump odmítá Zemana? Prý i kvůli vývozu českých zbraní

20. 7. 2017
Autor: Jana Ulrichová / CNC / Profimedia

Vysněnému setkání Miloše Zemana s Donaldem Trumpem překáží blízký vztah českého prezidenta se zbrojařem Jaroslavem Strnadem. Tvrdí to analýza odborného webu RealClearDefense.com.

I české zbrojní firmy brání porážce muslimských radikálů. Alespoň to vyplývá z informací, podle nichž měl Ázerbájdžán poskytovat diplomatické krytí dopravním letadlům naloženým zbraněmi. Výzbroj se tak dostala až na Blízký východ a měla posloužit i bojovníkům takzvaného Islámského státu. Na kauzu jako první upozornil bulharský deník Trud, teď ji připomíná web RealClearDefense.com.

Mezi podezřelými firmami figurují i dvě české. Real Trade Praha a MSM Group. Obě patří do rodiny Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Nicméně Andrej Čírtek, Strnadův mluvčí, takové informace odmítá. Podle něj společnosti ve skutečnosti vyvezly jen raketomety a nákladní vozy Tatra do Izraele.


Čtěte: Zbrojař v úzkých. O Strnadovu firmu se zajímá NBÚ

 Jaroslav Strnad


„V bulharském médiu, na které článek odkazuje, jsou zmiňovány dva případy vývozů našich firem. Oba směřovaly do Izraele, a to pro společnost Elbit Systems, jednoho z největších světových podniků obranného průmyslu, jehož export podléhá přísným regulacím úřadů izraelského státu s případnou konzultací jejich amerických protějšků,“ řekl Euru.cz Čírtek.

Trump Zemana nechce. I kvůli Rusku

Není bez zajímavosti, že mezi Jaroslavem Strnadem a Milošem Zemanem panují přátelské vazby, zbrojař jej podpořil i finančně. Takže když letos na veletrhu IDET prezident zkritizoval licence bránící vývozu českých zbraní do krizových regionů, vykládalo se to i jako podpora Strnadovu byznysu.

I z toho důvodu analýza RealClearDefense.com vyvozuje, že podivné postoje českého prezidenta a vazby na kontroverzní osoby způsobují, že Donald Trump se nechce s Milošem Zemanem setkat. Důvodem může být i Zemanova záliba v Rusku a dalších autoritářských zemích bývalého Sovětského svazu.

Podle RealClearDefense.com tahle slova platí i o Strnadovi. Web v té souvislosti upozorňuje na květnové zprávy, podle nichž Strnad uvažuje o výrobě automobilů značek Avia a Tatra v Rusku. Na Slovensku navíc už delší dobu spolupracuje s Alexejem Beljajevem, synem carského důstojníka a známým Vladimira Putina.

BRAND24


Dále čtěte:

Zbrojař Strnad letadla neumí. Po „tučkách“ se zbavil i migů

 Mig-21

Šéf Omnipolu Podpěra: Přežijeme i bez armády

Stačí jiskra a je konec. Jak se v Explosii testuje dělostřelecká munice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).