Menu Zavřít

Proč pandury zdražily o 800 milionů? Vojáci chtěli lepší balistickou ochranu

27. 12. 2016
Autor: ČTK

Obrana se chystá podepsat kontrakt na dvacítku nových transportérů Pandur za 2,069 miliardy. Podle původních plánů měl přitom nákup stát 1,3 miliardy. Razantní navýšení ceny se bude projednávat v lednu i na vládě.

Jak serveru Euro.cz vysvětlil Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování, za zdražení může úprava požadavků. Až letos v únoru prý generální štáb přišel s tím, že dvacítka velitelských pandurů musí mít lepší balistickou ochranu, než se původně plánovalo, a dodefinoval vnitřní IT systémy.

Obrana proto v lednu pošle na vládu informaci, kde cenový skok o téměř 800 milionů vysvětlí. Po projednání bude chtít ministerstvo kontrakt s Czechoslovak Group co nejrychleji uzavřít. Zakázka je už nyní v časovém skluzu a vojáci nové kolové transportéry potřebují co nejdříve.

CONTENT24

Kromě pandurů chce ministerstvo v příštím roce objednat i 62 francouzských obrněných vozidel Titus na kopřivnickém podvozku za 3,86 miliardy korun. Právě tihle šestikoloví obrněnci se do budoucna stanou důležitou součástí české armády, bude jich víc než sto.

Přečtěte si: Obrana příští rok koupí 82 obrněnců za 5,9 miliardy

kolový obrněný transportér Titus na podvozku Tatra

Dále čtěte:

Ministerstvo obrany nechá za 900 milionů opravit pandury

V Táboře se srazilo pět Pandurů s autem

Servis pro Pandury obstará Strnadova Czechoslovak Group


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).