Menu Zavřít

Problém s výměnou ministra kultury se vyřeší dnes, věří Babiš před schůzkou se Zemanem

24. 7. 2019
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš předpokládá, že problém s výměnou ministra kultury se vyřeší dnes na jeho schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš řekl, že nechce věc nechat na období po prázdninách. O výsledku jednání bude ihned informovat vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka.

„Myslím, že se to vyřeší dneska. Budu informovat předsedu Jana Hamáčka,“ uvedl předseda vlády s tím, že podle slov vicepremiéra by měl Zeman změnit názor na základě rozhodnutí předsednictva ČSSD, které trvá na nominaci Michala Šmardy.

Zeman s Babišem budou jednat o řešení situace kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) večer v Lánech. Babiš na konci května na žádost sociální demokracie navrhl jeho odvolání a jmenování Šmardy. Zeman slíbil, že Staňka odvolá k 31. červenci, nepotvrdil ale, že Šmardu jmenuje. ČSSD pohrozila odchodem z vlády, pokud by nemohla sama rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu.


Poslední zhasne. Kdysi hrdá značka „socdem“ je v troskách

 Jan Hamáček a Andrej Babiš odcházejí ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech


Předsednictvo ČSSD minulý týden potvrdilo nominaci Šmardy a vyloučilo, že by přistoupilo na jiného kandidáta. Nesouhlasí ani s tím, že by byl vedením ministerstva kultury dočasně pověřen jiný ministr za sociální demokracii. Předsedu strany Hamáčka vyzvalo, aby zajistil respektování nominace a případně rozhodl o ukončení vládního angažmá ČSSD.

Babiš v minulých týdnech několikrát řekl, že si přeje pokračování vlády s ČSSD, která je podle něj úspěšná. Vyloučil také podání kompetenční žaloby na prezidenta. Pokud by vláda padla, chce Babiš o dalším postupu jednat s představiteli ostatních sněmovních stran.

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal, což mu ústava umožňuje. Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování Šmardy, kterému podle ústavy prezident vyhovět musí. Zeman následně několikrát dal najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v úřadu a mluvil o snaze smířit ho s Hamáčkem, kritizoval také Šmardu.

Dále čtěte:

Babiš volá po konstruktivním řešení vládní krize. Sociální demokraty přesvědčoval deset minut

Brabec a Vojtěch věří, že ČSSD ve vládní koalici setrvá

Zemanova nečinnost ohledně Staňka je proti ústavním pořádkům, říká Rychetský

Komentář: Přichází drsná Mařenka

BRAND24

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

ČSSD trvá na nominaci Šmardy. K vyřešení situace jsme udělali maximum, tvrdí Hamáček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).