Menu Zavřít

Přiležitost pro bohaté. Rodičovskou by mohli brát rychleji

22. 6. 2016
Autor: Pinkas Martin/Euro

Matky a otcové by měli podle vlády dostat možnost čerpat 220 tisíc korun přidělených na rodičovskou dovolenou rychleji. Týká se to zejména rodičů s vyššími příjmy. Vyplývá to z návrhu novely, který ve středu schválila vláda.

Návrh novely ruší i omezení pro chození batolat do školek. Nyní platí, že pokud nechtějí rodiče o příspěvek přijít, mohou dítě dát v měsíci do školky maximálně na 46 hodin. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) je to velké omezení pro rodiče, kteří si nemohou dovolit chůvu.

Nejvyšší možná měsíční dávka rodičovské by nově měla činit 33 096 korun. Měli by na ni nárok rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem jednoho roku dítěte.

Dřívější návrat do práce

O schválení novely, kterou nyní posoudí Sněmovna, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda podle něj chce umožnit dřívější návrat rodičů do práce. Autoři návrhu míní, že opatření uvítají firmy, které budou mít své pracovníky dřív zpět. Stát by další výdaje mít neměl. Celková částka rodičovské se nemění, jen se má jinak rozložit.

Zákon, jak ho navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, by měl upravit i rodičovskou při střídavé péči, profesionálním pěstounům ji už nepřiznává.

Na rodičovské příspěvky dostává nyní rodič celkem 220 tisíc korun. Při čtyřletém rodičovském volnu je to 3800 korun měsíčně, při tříletém 7600. Maximální měsíční částka nyní dosahuje 11 500 korun, vybrání celé sumy tedy trvá 19 měsíců a i s mateřskou rodič doma s dítětem zůstává zhruba dva roky. Podle podkladů pro vládu loni pobíralo rodičovskou 200 788 osob. Částku 11 500 korun si zvolilo 30 547 lidí, tedy 15 procent rodičů. Na maximální dávku dosáhnou lidé s výdělkem nad zhruba 16 430 korun.

BRAND24

Přečtěte si, jak v Česku hospodaří rodiny

Dluhy českých domácností stále rostou. Mohou za to hypotéky

 Ilustrační foto

Nově by se rodičovská mohla rovnat 70 procentům vyměřovacího základu příjmu, tedy mateřské. Matky či otcové s výdělkem 20 tisíc korun hrubého by tak mohli dostávat až 13 800 korun. Pobírali by je do zhruba dvou let potomka. U výdělku 30 tisíc korun by rodičovská mohla činit 20 040 korun a trvala by 11 měsíců. Celkem i s mateřskou by tak matka či otec měli nastoupit zpět do práce, když by dítěti bylo 17 měsíců.

Vyšší mateřskou pro matky s vyšším výdělkem se chystá navrhnout místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová. Podle ní by se ženám základ příjmu pro výpočet mateřské neměl krátit, ale měl by se zahrnovat celý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).