Menu Zavřít

Při útoku na konvoj NATO v Kábulu zemřeli 3 američtí vojáci a desítky dalších lidí

3. 5. 2017
Autor: čtk

Nejméně osm civilistů zahynulo a dalších 28 lidí, včetně tří amerických vojáků, bylo zraněno při dnešním sebevražedném útoku na konvoj obrněných vozidel NATO v afghánské metropoli Kábulu. K atentátu, který útočníci spáchali poblíž americké ambasády, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Čeští vojáci jsou podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce v pořádku.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že se útok stal kolem 08:00 místního času během ranní dopravní špičky. Podle afghánského bezpečnostního zdroje explozi způsobila nálož v autě. Výbuch nicméně zasáhl řadu civilních automobilů v okolí.


Přečtěte si komentář o teroristech:

Džihádisté, ve Francii prohráváte

Lubomír Heger


K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podobné akce v minulosti ale provedlo islamistické hnutí Taliban, které minulý týden ohlásilo začátek své tradiční jarní ofenzivy. Za její hlavní terč označilo právě zahraniční jednotky, které působí v zemi v rámci výcviku místních bezpečnostních složek a provádějí protiteroristické operace. Taliban stál před dvěma týdny za útokem na základnu afghánské armády u města Mazáre Šaríf, kde zemřelo na 140 lidí.

BRAND24

Ve městě rovněž letos útočili přívrženci teroristické skupiny Islámský stát (IS).

Přečtěte si také:

Kolik atomových bomb může vyrobit KLDR? 7 otázek a odpovědí o severokorejské hrozbě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).