Menu Zavřít

Přestaňte podporovat nepřátele Západu, varoval Trump Rusy

6. 7. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump při návštěvě Polska vyzval Rusko, aby přestalo podporovat nepřátele Západu a nepřátelské režimy a aby se zapojilo do obrany celé civilizace. V projevu v centru Varšavy zároveň potvrdil oddanost USA plnění závazku kolektivní obrany NATO, který vyplývá z pátého článku alianční smlouvy. Předtím o tom ujistil také při setkání s představiteli 12 států střední a východní Evropy, mezi nimiž bylo zastoupeno i Česko.

Důležitým bodem cesty do Varšavy pro Trumpa zjevně byla i podpora dodávek amerického zemního plynu do Polska a přes něj také do dalších evropských zemí. Slíbil přitom, že Spojené státy nikdy nepoužijí energii jako donucovací prostředek a nepovolí ani jiným zemím, aby tak činily. Zjevně tak narážel na obavy států, které jsou zcela nebo značně závislé na dodávkách energetických surovin z Ruska.

Trump kritizoval Rusko hned po prvním bodu programu své návštěvy polské metropole, jímž byl rozhovor s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Na tiskové konferenci šéf Bílého domu Moskvu pokáral za chování, jež podle něj vede k destabilizaci. V projevu, jímž naopak návštěvu končil, se pak mimo jiné zmínil o ruských akcích na Ukrajině a o ruské podpoře syrského režimu.

Hamáček: Americký plyn může vyvolat konkurenční boj
Předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček označil Trumpův závazek kolektivní obrany za nejdůležitější poselství prezidentova projevu. „Samozřejmě to podmínil, že všichni budou plnit své závazky, což ale Česko vnímá,“ uvedl Hamáček, který Česko zastupoval na varšavském summitu 12 zemí inciativy Trojmoří. Dodal, že Praha bere navyšování rozpočtu vážně.

Hamáček je také rád, že se - po letech jednání s americkými politiky a po změně amerických předpisů - dostala při Trumpově návštěvě Varšavy na pořad i nabídka dovozu zkapalněného zemního plynu z USA, i jako možnost, jak snížit závislost na plynu z Ruska. „Americký plyn může vyvolat konkurenční boj a bude to prospěšné pro všechny spotřebitele, protože konkurenční boj většinou znamená snížení cen,“ dodal.

Je otázka, jak se Trumpovy dnešní výroky odrazí na jeho vůbec prvním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se má uskutečnit v pátek na okraj summitu skupiny G20 v Hamburku. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov už prohlásil, že Moskva „s takovýmto přístupem nesouhlasí“. Jak ale naznačil, se závěry ohledně budoucnosti rusko-amerických vztahů je třeba počkat až po jednání prezidentů.


Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Slovy chvály naopak Trump nešetřil na adresu Poláků, „národa, který nikdy neztratil naději a nikdy nebyl zlomen“. Ocenil Polsko mimo jiné i za to, že jako jeden z mála členů NATO plní závazek dávat dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu.

V této souvislosti Trump opět důrazně apeloval na ostatní členské země, mezi něž patří Česko, aby finanční závazky vůči alianci respektovaly. Zároveň ujistil, že Spojené státy věří v pátý článek alianční smlouvy o tom, že útok na jeden členský stát NATO je útokem na všechny. Na téma zajištění bezpečnosti, včetně energetické, hovořil Trump před projevem i s účastníky summitu středoevropských a východoevropských států.


Trumpa přivítali Poláci v bombastickém stylu. Záruky vojenské přítomnosti USA se nedočkali

 Na náměstí Krasińských, místa přednesení Trumpova projevu, se nevešli ani všichni zájemci. Dav vítal vládní politiky potleskem, opozici pískotem a bučením.


Před zaplněným a často aplaudujícím náměstím Krasińských v centru Varšavy šéf Bílého domu mimo jiné prohlásil, že vztahy USA a Evropy jsou tak silné, jako bývaly, „a možná ještě silnější“. Upozornil ale na stále trvající hrozby, jako je islamismus a terorismus, jež „znamenají nebezpečí pro náš styl života“.

BRAND24

Už po setkání s Dudou kritizoval Trump Severní Koreu, jež tento týden nově popudila svět zkouškou zřejmě své první mezikontinentální balistické rakety. Prezident vyzval mezinárodní společenství, aby se „špatnému chování“ KLDR postavilo. Zároveň řekl, že proti Pchjongjangu v reakci na jeho „hanebné“ jednání zvažuje „velmi přísné“ kroky, které ale nijak neupřesnil.

Dále čtěte:

Trump chce do Polska posílat více plynu, za vyšší cenu

Poláci nakoupí rakety Patriot. Vláda USA souhlasí

Esej: Trump na pokraji odvolání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).