Menu Zavřít

Přerozdělování vázne. Za rok a půl se přesunulo jen 15 tisíc uprchlíků

17. 3. 2017
Autor: ČTK

Relokační program, který má zajistit v průběhu dvou let přesun 160 tisíc žadatelů o azyl z přeplněného Řecka a Itálie do ostatních zemí Evropské unie, zatím příliš nepokročil. Za rok a půl se podařilo z obou hraničních států unie přesunout jen necelých 15 tisíc osob, z toho dvě třetiny z Řecka.

O bilanci informovala ve své dnešní zprávě Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která přesun uprchlíků zejména ze Sýrie a z Eritreje organizuje.

Podle IOM se procedury po počátečním váznutí urychlily v posledních pěti měsících. Letos v únoru bylo přestěhováno rekordních více než 1200 lidí do 13 zemí. Aby program naplánovaný na dva roky byl skutečně efektivní, muselo by ovšem být od začátku přepravováno přes 6000 osob měsíčně.

Od začátku letošního března opustilo Řecko 367 lidí - přijala je Belgie, Estonsko, Německo, Malta, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko. Tím dosáhl celkový počet lidí přesídlených z Řecka do zbytku EU 10 004.


Žadatelů o azyl v EU ubylo. Přečtěte si více:

Uprchlíci pochodují k srbské hranici s Maďarskem poblíž Bělehradu


Dalších 475 lidí bylo ve stejném období přemístěno z Itálie do Belgie, Německa, Lotyšska, Litvy, Norska a Slovinska. Celkový počet lidí přemístěných z Itálie a Řecka dohromady tak dosáhl 14 439 od zahájení relokačního programu v říjnu 2015.

Nejvíce uprchlíků přijalo za dané období Německo (3093), Francie (2764) a Nizozemsko (1486). Více než polovinu přemístěných utečenců tvoří Syřané, méně než třetinu Eritrejci.

BRAND24

V Česku je na základě kvót podle dostupných údajů českého ministerstva vnitra 12 uprchlíků. Přijmout by se jich mělo do konce roku celkem 2691.

Dále čtěte:

Německo a Nizozemsko prý Ankaře slíbily, že EU přijme víc běženců

Česko zadržovalo kurdskou rodinu nezákonně, rozhodl Soudní dvůr EU

Integrace uprchlíků v Německu jde „podle plánu“. Do pěti let bude mít půlka z nich práci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).