Menu Zavřít

Přenesená daňová povinnost se od července rozšíří

31. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) se od července rozšíří o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka, dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu nebo o zprostředkování dodání investičního zlata. Počítá s tím novela zákona o DPH s předpokládanou účinností od července.

Rozšířením reagují zákonodárci podle daňového experta Jiřího Žežulky ze společnosti Apogeo na zvýšený výskyt podvodů- „Především v oblasti poskytování pracovníků pro provedení stavebních a montážních prací jsme v minulosti zaznamenali zvýšenou kontrolní aktivitu finanční správy, která se při své činnosti na poskytovatele i příjemce těchto služeb zaměřila,“ uvedl. Nárůst daňových úniků v této oblasti je podle něj spojen s vyšší poptávkou českých společností po agenturních pracovnících, neboť na tuzemském trhu není dostatek pracovních sil.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v Česku od loňského října o telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni. Povinnost dále platí například na dodání plynu a elektřiny, na vybrané zemědělské plodiny, dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.


O činnosti finanční správy čtěte dále:

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád

 Babišův vymahač daní. Šéf finanční správy Martin Janeček představuje na tiskové konferenci nový formulář pro daňové přiznání. Právě on je podle četných kritiků odpovědný za drsný postup finančních úřadů vůči firmám a to včetně metodického pokynu Kombajn.


Česko delší dobu prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považuje za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

BRAND24

Evropská komise na konci loňského roku navrhla členským státům cestu k tomu, aby za určitých podmínek mohly při výběru DPH využívat obecný mechanismus přenesené daňové povinnosti. Komise ovšem do návrhu zakomponovala řadu omezení, které podle ministerstva financí mohou fakticky vyloučit Českou republiku z okruhu států, které mohou o reverse charge požádat.

Přečtěte si také:

Evidence tržeb má v nejbližších letech přinést státu navíc 23 miliard

Babiš chce příští rok na daních vybrat o 38 miliard více

Kritizovaných zajišťovacích příkazů loni ubylo, vybraná suma stoupla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).