Menu Zavřít

Předčasné volby jsou jediné řešení, tvrdí Johnson. Odklad brexitu stále vylučuje

5. 9. 2019
Autor: čtk

Britský premiér Boris Johnson dnes zopakoval, že si nepřeje předčasné volby, nyní ale nevidí žádné jiné východisko z brexitové krize. Zdůraznil, že nadále hodlá svou zemi z Evropské unie vyvést 31. října. Důrazně přitom odmítl, že by mohl on požádat Brusel o další brexitový odklad. Raději než to by byl prý "mrtvý v příkopu".

„Co chci udělat, je dát zemi možnost výběru,“ uvedl premiér. Žádné jiné východisko než předčasné volby prý nevidí. Voliči by podle něj měli rozhodnout, zda by měla jeho vláda pokračovat ve snaze „zajistit dohodu a vyvést zemi (z EU) 31. října“, nebo zda by měl „někdo jiný dostat svolení pokusit se udržet nás (v EU) po 31. říjnu“.

Na otázku, zda může vyloučit, že požádá Brusel o další odklad termínu odchodu Spojeného království z EU, Johnson odpověděl, že ano. „To bych byl raději mrtvý v příkopu,“ řekl. Návrh zákona schválený Dolní sněmovnou ve středu přitom premiéra zavazuje, aby požádal o odklad termínu brexitu do 31. ledna v případě, že se nepodaří vyjednat dohodu s Bruselem ani získat souhlas parlamentu s brexitem bez dohody. Zda by podal demisi, aby nemusel Brusel o odklad žádat, ale Johnson neřekl.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Británie podle premiéra musí konečně odejít z Evropské unie a poté se věnovat dalším věcem, které kvůli tříleté debatě o brexitu zanedbala. „Musíme, musíme, musíme vyřešit tuto debatu o EU. Pak se chci pohnout a postarat se o všechny priority britského lidu,“ dodal.

Poslanci Dolní sněmovny ve středu schválili zákon, který je namířený proti brexitu bez dohody. Následně odmítli Johnsonův návrh, aby se 15. října konaly předčasné volby. O návrhu na vypsání voleb bude dolní komora parlamentu nicméně hlasovat znovu. Dnes vláda oznámila, že návrh předloží již v pondělí. Zda jej poslanci schválí, ale není jasné.

„Bohužel parlament včera hlasováním pohřbil naši vyjednávací sílu a o hodně ztížil možnost dosáhnout dohody,“ řekl v reakci na výsledek středečního hlasování v Dolní sněmovně Johnson.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Dotazy novinářů na premiéra se týkaly především jeho bratra Joa Johnsona, který dnes oznámil, že končí ve vládě, v níž dosud zastával pozici ministerského náměstka, i jako poslanec. Za důvod označil konflikt mezi loajalitou k rodině a národním zájmem.

„Jo se mnou nesouhlasí co se týče Evropské unie. To téma rozděluje rodiny a každého. Ale myslím, že by se mnou souhlasil, že se musíme pohnout kupředu a vyřešit to,“ řekl premiér.

Johnson dnes v severoanglickém hrabství hovořil u příležitosti zahájení kampaně, jejímž cílem je přilákat do řad britské policie během tří let 20 tisíc nových lidí. Jedné ženě z řad rekrutů, které po dobu jeho projevu stáli za premiérem, se na závěr řeči udělalo zjevně mdlo a musela se posadit. Na twitteru se na Johnsona, který se zeptal, zda je v pořádku, ale ve svém projevu ještě pokračoval, snesla ihned kritika za údajnou neohleduplnost.

Dále čtěte:

Johnson chce brexit s novou dohodou. Žádá ale zrušení irské pojistky

Brexit bez dohody vydá Británii napospas Trumpovi, varuje lídr opozice Corbyn

Britský soud posvětil Johnsonovu pauzu v zasedání parlamentu před brexitem

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

BRAND24

Strach z neřízeného brexitu roste. Británie nepředložila Evropské unii žádný nový návrh

Spor o irskou pojistku lze vyřešit, řekl Babiš k brexitu. Je ale připraven bojovat za české zájmy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).