Menu Zavřít

Pravice zkritizovala českou zahraniční politiku. Je transparentní, oponuje Sobotka

11. 11. 2016
Autor: ČTK

Česká zahraniční politika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) transparentní, má jasné priority a koncepci schválenou loni všemi členy vlády. Koncepce počítá s Čínou jako důležitým ekonomickým a politickým partnerem. Je třeba k tomu přistupovat s chladným rozumem, ne s hysterií, řekl dnes poslancům premiér v reakci na výtky pravicové opozice, podle níž je zahraniční politika ČR nesrozumitelná a nejednotná.

„Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují,“ uvedl premiér. Podle něj je vláda proevropská, podporuje tendence, které udrží Evropu pohromadě, a k prioritám patří zajištění bezpečnosti a hospodářského růstu. I podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je Česko aktivním mezinárodním hráčem. „Jsem přesvědčen, že postupujeme koncepčně, možná víc než kdykoli jindy,“ řekl šéf diplomacie.

„Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují,“ dodal předseda vlády, aniž byl konkrétnější.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala nicméně připomenul rozmíšky mezi členy vlády. „Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a chaotická reakce vlády je jen špička ledovce,“ uvedl Fiala. Následné pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů podle něho nedává smysl obsahově ani politiky. Nejednota podle Fialy vytváří zmatek a vakuum, které zaplňuje prezident Miloš Zeman. Jeho aktivity vedou ke zpochybnění euroatlantického směřování, soudí předseda ODS.

Ve vystoupení se zmínil i o debatě o budoucí podobě Evropské unie a o volbě nového prezidenta Spojených států. „Čekají nás neklidné časy, na něž musíme být připraveni, abychom uhájili národní zájmy,“ podotkl Fiala.

Jeho postoj podpořil František Laudát. „Nabízíme vstřícnou ruku, aby se více diskutovalo o zahraniční politice,“ řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů. Ve světě podle něho dramaticky narůstá napětí, přičemž Česko směřuje na východ. Vláda by podle něho měla přiznat, že její ekonomická diplomacie v hledání nových trhů na východě selhala. Kabinet je navíc podle Laudáta přeborníkem v okopávání Evropské unie a až za hranou okopávání a zpochybňování obranné aliance. „Děláte riskantní politiku,“ prohlásil Laudát. Varoval před tím, že se Česku může uzavřít přístup k nejmodernějším západním technologiím.

BRAND24

Premiér poznamenal, že ve vládní koncepci se říká, že ČR bude usilovat o politický dialog s Čínou. „Čína je pro nás důležitý ekonomický a politický partner,“ prohlásil. „Hodnotami jsme a zůstáváme v Evropě, ale nemůžeme ignorovat ekonomickou realitu,“ dodal předseda vlády.

Zaorálek odmítl výtky pravice, že se Česko před Čínou hrbí a je vůči ní servilní. Ohledně setkání Hermana s dalajlamou uvedl, že nerozumí politizaci tohoto přijetí. Je podle něho zbytečná, protože sám dalajlama podle Zaorálka nestojí o to, aby byl politicky přijímán. Byla to chyba vládní koalice, česká strana nedodržela základní pravidla, uvedl.

Čtěte dále:

Zaorálek: Trump vnese do politiky nové pohledy

Ministři budou nově své zahraniční styky konzultovat

Dalajlama v Česku: obdiv k Havlovi i sen o celosvětové unii

 Ministr kultury Daniel Herman se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).