Menu Zavřít

Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem. Čínská strana nás ignoruje, tvrdí primátor

4. 10. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Praha vypoví sesterskou smlouvu s čínským Pekingem. Důvodem je neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jednotné Číny Prahou. Možné vypovězení smlouvy projednají v pondělí na svém zasedání pražští radní. Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením někdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice. Pokud radní vypovězení smlouvy schválí, musí jej ještě projednat zastupitelé.

„Aktuálně nám Peking ani po urgencích neodpovídá na korespondenci, kterou společně vzájemně vedeme. Proto se tímto tématem budeme v pondělí zabývat na radě,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání bylo vedeno korespondenčně. „Protistrana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec a nebylo tedy dosaženo shody na revizi textu,“ uvedl Hřib.

Souhlasíte s postojem vedení Prahy k politice jedné Číny?

Čína na postup Prahy zareagovala tak, že začala rušit domluvená vystoupení pražských souborů, například Pražské komorní filharmonie. Jednalo se však i o rušení vystoupení souborů, které Praha nezřizuje a její jméno mají pouze v názvu. Rovněž uvedla, že Hřibův postoj poškozuje česko-čínské vztahy.

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou: kvůli výrokům primátora Hřiba  Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Čtěte také:

Číně se nelíbí jednání pražské radnice. Nenarušujte vzájemné vztahy, vyzývá primátora Hřiba

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?