Menu Zavřít

Potvrzeno. Česká armáda příští rok odejde ze Sinaje

15. 2. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo obrany v roce 2018 stáhne pozorovací jednotku s letounem CASA ze Sinajského poloostrova. Transportní letadla musí na údržbu a piloti potřebují odpočinek.

O nedobrovolném stažení z mise MFO informovalo Euro.cz už na začátku února, nyní jej potvrdil i Josef Bečvář, náčelník generálního štábu. Upřesnil, že vynucená přestávka bude v roce 2018 trvat osm měsíců.

„Pro všechny čtyři letouny CASA máme celkově osm posádek. Operační tempo spojené s nasazením v misi i dalšími úkoly je tedy opravdu vysoké. Optimální je jej na čas snížit, aby si i osádky mohly odpočinout. Navíc údržba a servis každého jednoho letounu trvá v průměru 193 dnů,“ vysvětluje Bečvář.

Přestože je o pozorovatelskou misi nad egyptsko-izraelskou hranicí velký zájem i u dalších armád, Praha se nebojí, že by během osmiměsíční pauzy přišla na Sinaji o své místo. „Samozřejmě se tam chceme vrátit. A pan generál Mikulenka (ředitel společného operačního centra, pozn. red.) dal za to hlavu na špalek,“ dodává Bečvář s úsměvem.

Česká armáda má sedmnáctičlennou jednotku s letounem CASA v misi MFO od podzimu 2013. A za svou přítomnost sklízí pochvaly od Izraele i Egypta. Proto je operace důležitá i pro českou diplomacii.

O miliardovou zakázku ministerstva obrany se uchází i Škoda. Čtěte více:

BRAND24

Škodovka chce do armády. Její Kodiaq vyzve landrover i toyotu

Škoda Kodiaq

O české armádě dále čtěte:

Proč pandury zdražily o 800 milionů? Vojáci chtěli lepší balistickou ochranu

Stropnického za neprůstřelné vesty kritizují i spolustraníci

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

Starší blackhawky pro českou armádu? Nabídka má podporu Washingtonu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).