Menu Zavřít

Poslední zahraniční návštěva: Zemana na Slovensku přivítal Kiska

12. 12. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne zahájil návštěvu Slovenska, která je jeho poslední zahraniční cestou ve stávajícím funkčním období. Na nádvoří prezidentského paláce v Bratislavě ho uvítal jeho slovenský kolega Andrej Kiska. Zeman se vyslovil pro otevření Českého domu v Bratislavě, který by mimo jiné nabízel jídla české kuchyně.

Součástí slavnostního ceremoniálu bylo vítání chlebem a solí a nástup čestné stráže slovenského prezidenta, samotná přehlídka vojenské jednotky po červeném koberci se ale nekonala. Z důvodu rekonstrukce hlavního nádvoří prezidentského paláce v centru metropole se přivítání Miloše Zemana uskutečnilo na menším nádvoří u zahrady sídla hlavy slovenského státu.

Podle programu oba prezidenti po společné schůzce a obědě odpoledne položí věnce k Pomníku československé státnosti i k Památníku Milana Rastislava Štefánika, který byl v roce 1918 jedním ze spoluzakladatelů Československa.

Zemanova návštěva Bratislavy je součástí tradice, podle které český či slovenský prezident před skončením mandátu zavítá do druhého státu bývalé československé federace. V lednové přímé volbě českého prezidenta bude Zeman obhajovat prezidentský mandát.


Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní


„Byl jsem přítomen otevření Slovenského domu v Praze. Celou dobu se jedná o otevření Českého domu v Bratislavě, kde by byla půvabná hospůdka s českým pivem, s českou kuchyní. Něco, co by obohatilo Bratislavu z kulinářského hlediska. Zatím jsem slyšel celou řadu výmluv a výkladů, že něco nejde,“ řekl Zeman na tiskové konferenci s Kiskou.

„Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že vztahy mezi našimi zeměmi ani v budoucnosti nebudou zatíženy žádnou vážnější problematikou, než je ten Český dům,“ uvedl Zeman. Dodal, že důkazem dobré spolupráce obou národů je, že jmenoval českým premiérem příslušníka slovenské národnostní menšiny, rodáka z Bratislavy Andreje Babiše. Možnosti zlepšení spolupráce mezi oběma státy vidí Zeman ve vojenské oblasti a zbrojním průmyslu.

Slovenský prezident Kiska uvedl, že z pohledu bilaterálních vztahů mezi oběma státy bývalé federace jen stěží lze dělat ještě něco lépe. „S radostí jsem mohl konstatovat, že neznám dvě země, které by měly k sobě tak blízko jako Česká a Slovenská republika. Naše vztahy jsou na výborné úrovni,“ řekl Kiska. Zároveň ocenil, že Zeman dodržel tradici a na poslední oficiální návštěvu před prezidentskými volbami přijel na Slovensko.

Kiska zároveň připomněl, že Slovensko a Česko se liší v tom, že země pod Tatrami již zavedla jednotnou evropskou měnu euro. „Jsme velmi spokojeni s tím, že naše země euro přijala. Bylo velmi silným impulzem pro rozvoj naší ekonomiky, uvedl Kiska.

BRAND24

Podle Zemana v České republice je spíše odpor vůči euru. Dodal, že Češi mají obavu, že Evropský stabilizační mechanismus je nastaven tak, že by čeští daňoví poplatníci mohli platit dluhy zadluženého Řecka.

Přečtěte si také:

Zeman na své poslední cestě navštíví Slovensko. Cestoval méně než jeho předchůdci

Komentář: Seriál Druhá republika

Kiska jako varování. Prezidentem by neměl být Marťan, vzkazuje Klaus


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).