Menu Zavřít

Poslanci přehlasovali senátní veto. EET se rozšíří na zbývající obory

13. 9. 2019
Autor: čtk

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Spadat pod ní budou hlavně řemeslníci, ale třeba i advokáti. Některé služby a zboží, například vodné a stočné, audioknihy, ale i točené pivo se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Rozhodla tak Sněmovna, když dnes přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Sněmovna měla o zákonu hlasovat v úterý, ale nedostala se k němu, protože koalici chyběly potřebné hlasy ke schválení. Pro přehlasování senátního veta je zapotřebí nejméně 101 hlasů, pro rozšíření EET dnes hlasovalo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

Novela umožní mimo jiné malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 tisíc korun evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek. Vláda původně navrhovala limit 200 tisíc korun, poslanci ho ale zvýšili. Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby. Poslanci také již dříve na návrh opoziční ODS a za pomoci vládních sociálních demokratů vyňali z EET některé sociální služby.

Souhlasíte s dalším rozšířením EET?

Na návrh vlády se do nejnižší sazby DPH přesouvá například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby, které dosud spadají do sazby 15 procent. Do nejnižší sazby předloha zařazuje rovněž opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby, které jsou v základní sazbě 21 procent. Stejně tak se z nejvyšší do nejnižší sazby přesouvá točené pivo. Novela také na návrh Věry Kovářové (STAN) obsahuje přesun audioknih a elektronických knih do desetiprocentní sazby DPH z nynějších 21 procent. Původně měly do nejnižší sazby DPH spadat i řezané květiny. Tato položka ale z návrhu vypadla při projednávání ve vládě.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opakovaně uvedla, že její úřad prostřednictvím cenového výměru dohlédne na to, aby se snížení DPH na vodné promítlo do nižší konečné ceny pro spotřebitele.


Přečtěte si komentář: Živnostníci, plačte Pavel Páral


Rozšíření EET i změny v DPH mají nastat prvním dnem sedmého měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Vláda předložila poslancům novelu loni v červnu. Její projednávání se prodlužovalo kvůli nesouhlasu opozice a jejím rozsáhlým projevům. Některé opoziční strany si za to od premiéra Andreje Babiše (ANO) vysloužily obvinění z obstrukcí, což ale odmítaly. Během závěrečného schvalování museli poslanci rozhodnout o osmi stovkách pozměňovacích návrhů. Bylo mezi nimi asi 770 návrhů ODS na vynětí jednotlivých oborů z evidence tržeb. Pozornost vzbudilo například odmítnutí návrhu vyjmout chov velbloudovitých zvířat nebo kosmickou dopravu.

Vláda a koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní. Naopak předseda ODS Petr Fiala již dříve řekl, že pokud jeho strana uspěje ve volbách, evidenci tržeb zruší. Předseda Pirátů Ivan Bartoš oznámil, že pokud Sněmovna přehlasuje Senát, obrátí se Piráti na Ústavní soud.

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Čtěte také:

Schillerová navrhne růst platů ve veřejné sféře o tři procenta. Očekává vyšší inflaci

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

Maléru naproti. Výdaje státu požírají vše, co přinesla konjunktura

BRAND24

Česká ekonomika se přehřívá. V žebříčku stability klesla o tři místa

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).