Menu Zavřít

Poslanci ANO a ČSSD zablokovali snahu SPD debatovat o uprchlickém paktu

18. 12. 2018
Autor: čtk

Vládní kluby ANO a ČSSD zablokovaly snahu poslanců SPD Tomia Okamury, aby se ve Sněmovně debatovalo o globálním paktu o uprchlících. Okamura v souvislosti s vyjádřeními premiéra Andreje Babiše (ANO) o postojích k paktu obvinil ministerského předsedu ze lži. Do Babiše i vlády se pustili také poslanci ODS, poukazovali na zmatenou zahraniční politiku. Frakce SPD si následně vzala hodinovou přestávku.

Potom, co Okamura neuspěl v hlasování ani s obdobným návrhem na zařazení diskuse o paktu na program schůze, předseda frakce Radim Fiala ohlásil, že SPD se k tématu pokusí vyvolat mimořádnou schůzi dolní komory.

Valné shromáždění OSN přijalo pakt o uprchlících v pondělí, Česko právně nezávazný dokument posilující mezinárodní spolupráci podpořil. Babiš dříve uvedl, že vedle odlišného paktu o migraci nesouhlasí ani s dokumentem o uprchlících. „Osobně mám na věc naprosto jiný názor než ministr zahraničí (Tomáš Petříček z ČSSD), napsal dnes na facebooku. Vláda v pondělí uprchlický pakt podpořila, na rozdíl od migračního paktu.

Okamura poukázal na rozpor Babišova postoje a postoje Česka v OSN. Nastala neuvěřitelná situace, premiér lhal, uvedl. „Něco jiného říká a jinak koná. To už sice víme dávno, ale to neznamená, že se s tím smíříme,“ prohlásila poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková, která rovněž chtěla, aby se Sněmovna věcí zabývala a pakt odmítla. Rovněž tento návrh ale ANO a ČSSD po přestávce v jednání dolní komory vetovaly.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanujura mluvil v souvislosti s Babišovým výrokem o nesouhlasu s ministrem zahraničí o zmatečné zahraniční politice, šéf občanských demokratů Petr Fiala řekl, že česká zahraniční politika je zmatečná.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček citoval před poslanci pondělní usnesení vlády, že se nepřipojí k migračnímu paktu, ale podpoří v OSN zprávu, která se odvolává pakt o uprchlících. „Je rozdíl, kdo je uprchlík a kdo je migrant,“ zdůraznil. Petříček odmítl interpretace, že uprchlický pakt může přinést globální mechanismus přesídlování, v textu podle něho naopak stojí, že uprchlíci se mají co nejrychleji vrátit do domovských zemí. Pakt podle ministra nezavádí žádné nové povinnosti, závazky vyplývají už ze ženevské konvence.


Příkladná integrace? Většina z 800 tisíc imigrantů v Česku pracuje a cítí se bezpečně

Demonstrace proti xenofobii a na podporu uprchlíků, ilustrační foto


Světová organizace ve svých dokumentech rozlišuje termíny uprchlík a migrant. Zatímco uprchlíci jsou osoby, které z domovské země vyhnalo závažné zhoršení veřejného pořádku, z něhož vyplývá nárok na mezinárodní ochranu, migranti mění zemi pobytu bez ohledu na důvod, tedy i z jiných příčin, než je ohrožení vlastní bezpečnosti.

BRAND24

Schválený globální pakt o uprchlících podle dokumentů OSN vytváří podmínky pro silnější, předvídatelnější a spravedlivější mezinárodní reakci na uprchlické vlny. Cílem je ulehčit zemím, na jejichž území se uchýlilo velké množství uprchlíků, napomáhat svépomoci a soběstačnosti uprchlíků, umožňovat jejich přemístění do dalších hostitelských zemí a vytvářet podmínky pro návrat uprchlíků domů.

Dále čtěte:

Afrika hladoví a populačně roste. Migrantů směřujících do Evropy bude mnohem více

Do Evropy letos připlulo přes 100 tisíc migrantů, nejvíce jich míří do Španělska

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Země OSN v Maroku formálně přijaly globální pakt o migraci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).